Életmód

Vizsgálták a magyar fürdőhelyeket: csak 60 százalék kapott kiváló minősítést

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Látványosan sokat javult Európa fürdővizeinek minősége az elmúlt évtizedekben, ezt támasztja alá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb jelentése is, mely szerint a fürdőhelyek 85 százaléka kiváló minősítést kapott a kontinensen, írja a CNN.

Az évről évre elvégzett kutatásban 22 ezer szárazföldi és tengerparti fürdőhelyet vizsgáltak az EU-tagállamokban, Albániában és Svájcban 2021-ben.

A lista élén az alpesi tavakban bővelkedő Ausztria szerepel, hogy a természetes fürdővizek 97.7 százaléka érdemelt ki kiváló minősítést az ügynökségtől.

A dobogó második és harmadik fokára Málta és Görögország került, majd újabb két közkedvelt nyaralóhely, Horvátország és Ciprus követi őket a sorban.

90 százalék fölötti aránnyal került be a top 10-be Dánia és Németország. A tizedik Portugália (88.5 %), Olaszország (87.9%) és Spanyolország (87.4%) pedig a 12. és a 13. helyet csípte el.

Ami a lista végét illeti, Lengyelországban csak a fürdővizek 44.5 százaléka mondható kiválónak a mérések szerint, Szlovákiában ez az arány 50 százalék, de Magyarországon is mindössze csak 60.2 százalék.

A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely közül 165 fürdőhely felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. Jó minősítést 64, kifogásolható minősítést 6, rossz minősítést 4 fürdőhely kapott. További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést tavaly.

Az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti területek, illetve a természetes vizek minősége egyébként általában jobb, mint a medencés fürdőhelyeké.

Az EEA az Európai Bizottsággal együttműködve készítette el a vizsgálatot a helyi hatóságok fürdőszezon alatti méréseit felhasználva.

Kapcsolódó
Újranyitott Közép-Európa egyetlen sós vizű termálfürdője
Véget ért a bellegszencsei termálfürdő vesszőfutása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik