Életmód

Kis kedvenced van, de a szőrmentes lakásról sem szeretnél lemondani? Van megoldás! (x)

Házikedvenceik rengeteg örömet és színt visznek életünkbe. Kedvességükkel és odaadásukkal megszépítik napjainkat, remek társak. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy bizony ők nem törlik meg a lábukat mielőtt otthonunkba lépnek és legtöbbjük bundát visel, ami pont ugyanúgy hullik, mint a mi hajunk. Így aztán a házi kedvencekkel való csodás együttlét a takarítás frontján állandó kihívást jelent. Azonban egy megfelelő porszívó használata megoldhatja minden problémánkat!

Felmérések szerint Magyarországon 2,5 millió kutya és megközelítőleg 2,3 millió cica él a háztartásokban, ami azt jelenti, hogy minden második családnak van háziállata. Ebben meghaladjuk az Európai átlagot, ahol ez a szám 38%. Az is ismeretes, hogy Magyarország benne van a világ 10 legnagyobb kutyapopulációval rendelkező országának listájában. Így aztán hazánkban a háztartások felét érinti a kutya és cicaszőrrel járó napi küzdelem.

Mert bizony miután elmúlik az új szőrös családtag érkezését kísérő első eufória sokan rádöbbenek, hogy a leglehetetlenebb helyeken is kiskedvencük szőrszálaival találkoznak. Az újdonsült gazdáknak, vagy a szülőknek bizony be kell látniuk, hogy eddigi takarítási rutinjuk már nem elég, új módszerekre és akár eszközökre van szükség. A Dyson 2020-as nemzetközi felmérése szerint például az amerikaiak 44% kihagyja takarítási rutinjából kisállatának fekhelyét, ami pedig ideális környezet arra, hogy az egyeseknél allergiás reakciókat kiváltó házipor atkák megtelepedjenek. Azonban nemcsak az itt, és mindenhol máshol felbukkanó állatszőr, hanem a sétáltatások, kinti tartózkodások után a mancsokon behordott por és piszok eltűntetése is új kihívásokat jelent. Hozzá kell szokni, hogy a tisztaság megőrzéséhez bizony mindennapi takarításra, leginkább porszívózásra lesz szükség. Ehhez pedig nem mindegy milyen porszívót választunk.

Milyen a „kisállatbarát” porszívó?

A Dyson szakemberei összeállították azokat a szempontokat, melyek alapján érdemes elindulni a porszívóválasztás rögös útján:

  • Könnyű hordozhatóság: nagy segítséget jelent a mindennapi takarítás során, ha nem kell állandóan magunk után „vonszolni” a porszívót, és ha a vezeték hossza nem korlátoz minket. Egy akkumulátoros típus választása esetén egyrészt könnyebben és alaposabban hozzáférhetünk a lakás minden részéhez, másrészt pedig csak le kell a vezeték nélküli készülékünket kapni a dokkolóról, például kutyasétáltatásból visszaérve, hogy gyorsan rendbe tegyük a bejárat körüli részt, mielőtt a koszt a lakás többi részébe is behordanánk.
  • Speciális szívófejek: léteznek már olyan porszívófejek, amiket kifejezetten arra alakítottak ki, hogy megbirkózzanak a kisállatszőrrel és a hajjal is. Ezek különleges kialakításuknak és technológiai megoldásaiknak köszönhetően sokkal hatékonyabban megküzdenek akár a szőnyegekbe vagy éppen a kanapé kárpitjába ragadt kisállatszőrrel is. Rendszeres használatukkal pedig elkerülhetjük, hogy a szőr „beegye” magát a különféle lakástextilekbe.
  • Zajszint: szinte közmondásos, hogy a kutyák és macskák is fejvesztve menekülnek, már csak akkor is, ha a porszívó előkerül a helyéről. Kisállatunk nagyra fogja értékelni és sokkal jobban fogja magát érezni otthonunkban, hogyha egy olyan porszívómodellt választunk, amely kevesebb zaj kibocsájtással működik. És mi is szívesebben használunk egy olyan készüléket, amely nem terrorizálja szőrös társainkat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik