Életmód

A cincérek halálát jelenheti a holtfák elszállítása

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Vig Zsófia
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Vig Zsófia

Havasi cincért kapott lencsevégre egy frissen vágott farönkön a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának munkatársa, aki azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy nyáron, idős állományú bükkösökben tett kirándulás során, könnyedén találkozhatunk napos helyen felhalmozott, kivágott farönkönön „pihenő” egyedeivel.

Ez a találkozás azt a benyomás keltheti bennünk, hogy a havasi cincér állománya stabil és semmi sem veszélyezteti a faj fennmaradását. Viszont ezek az ottfelejtett farönk halmok halálos csapdaként üzemelnek

A nőstény havasi cincér ugyanis a petéit holtfák (elsősorban bükk) kérgének repedéseibe vagy a fa más sérüléseibe, egyenként rakja le, ahol a kikelő lárvák a faanyag minőségétől és az időjárástól függően 2-4 évig fejlődnek.

Ha pedig a peterakást követően a faanyagot elszállítják és felhasználják a szaporulat 100 %-a biztosan elpusztul.

Természetesen nem csak a havasi cincért, más szaproxilofág bogárfajt is érint ez a probléma, az idős állományú erdők kitermelése és az erdőkarbantartás címszó alatt végzett, holtfák erdőből történő eltávolítása mellett.

A havasi cincér (Rosalia alpina) hazánk egyik legimpozánsabb megjelenésű bogárfaja. Védett, Natura 2000 jelölőfaj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Az erdők egészségét óvják a halott fák
Mint egy szivacs, rengeteg vizet felszívnak és a hirtelen lefolyó vizek erejét is mérsékelik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik