Életmód

Több százan komposztálnak és gyűjtik az esővizet Újpesten

Getty Images
Getty Images
Zöld, élhető világot építenek Budapest IV. kerületében, hol egykoron a gyáripar világa volt. Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslata alapján idén hirdette meg tömeges esővízgyűjtési és komposztálási programját Újpest Önkormányzata az Újpesti Városgondnoksággal közösen együttműködve, melynek szakmai oktatásain eddig közel hatszázan vettek részt.

Több mint 2200 elültetett fa, városszerte vadvirágos ágyások létesítése, közösségi kertek építése, napelemes térlámpák telepítése, sütőolaj begyűjtése és LED világítás bevezetése számos közintézményben. A teljesség igénye nélkül ezeket valósították meg eddig a 2019 őszén indult Zöld Újpest program keretén belül, amely most új állomásához érkezett.

Újpest Önkormányzata tavasszal fogadta el a lakossági komposztálók valamint esővízgyűjtő edények ingyenes juttatásáról szóló javaslatát. Már az igényfelmérés során kiderült, hogy a környezettudatos szemléletre, a zöld gondolkodásra mennyien nyitottak a helyi lakosok körében.

A programhoz kapcsolódó képzésekre összesen 614 újpesti jelentkezett, a szakmai előadásokon való részvétel ugyanis feltétele a 900 literes kerti, a mini konyhai komposztálók és a 300 literes esővízgyűjtők átvételének. A jelentkezőknek emellett vállalniuk kellett továbbá az eszközök három éves fenntartását is.

Mindenki, aki most esővízgyűjtőt és komposztálót használ, nemcsak saját magának tesz jót, hanem városunknak is. Az én családom is belevág mindkettőbe, ki nem maradnánk belőle

– mondta el Dr. Trippon Norbert alpolgármester, a program ötletgazdája.

Miért jó a komposztálás és az esővíz gyűjtése?

Körülbelül évi 400 kg/fő települési hulladékból hozzávetőlegesen 100 kg komposztálható, melyből kb. 60 kg komposzt nyerhető ki. Az így képződött humuszt a termőföldbe keverve újra felhasználhatjuk a kertünkben, a növényeinknél. Így a krumplihéjnak, a kávézaccnak és egyéb konyhai hulladékoknak, illetve a zöldhulladékoknak, vagyis például a faleveleknek, a fűkaszáléknak és egyéb kerti hulladékoknak a jövőben a komposztálóban, és nem a kukában a helye.

A program újdonsága, hogy lehetőséget teremt a panelban élők számára is a komposztálásra, az úgynevezett konyhai, mini komposztálókkal. Így az erkélyes otthonokban élők is tudnak az otthoni balkonnövényeik számára értékes komposztot előállítani. A mini komposztálókat el lehet helyezni a konyhai szemetes mellé vagy akár az erkély egy árnyékos részére. Ezentúl már nem kell a kukába dobni például az almacsutkát, a krumplihéjat és sorolhatnánk..

Az öntözésre szolgáló esővízgyűjtők pedig azért hasznosak, mert az esővíz begyűjtése által ingyen vízhez juthatunk, nem a drága vezetékes vizet használjuk. De ezen kívül a növények is jobban szeretik a lágy esővizet, mint a keményebb csapvizet, továbbá az esővíz gyűjtése tehermentesíti a környezetet is, a felgyülemlett víz nem teszi tönkre a talajt.

Az esővízgyűjtési és komposztálási program ősszel tovább folytatódik, hogy akik most kapnak kedvet csatlakozni a zöld mozgalomhoz, ne maradjanak ki belőle.

A zöldítés ezt követően is tovább folytatódik a kerületben: hamarosan átadják Újpest első levendulaparkját közel 5800 tő levendulával és 1400 tő más évelővel. Emellett augusztus közepén kezdheti meg negyven szerencsés helyi lakos a városi kertészkedést az új, 40 ágyásos közösségi tankertben, ami a kerületben már a második közösségi kert. 

Az újpesti programtól azt remélik, más önkormányzatok, más települések is kedvet kaphatnak ahhoz, hogy ilyen módon ösztönözzék a helyi lakosságukat arra, hogy élhetőbb, kézzelfoghatóbb módon valósítsák meg a zöld gondolkodást, és támogassák ebben a helyi lakosságot.

Olvasói sztorik