Virágzó vidékünk

Feltörik a sportpálya betonját, hatalmas közösségi kertet hoznak létre rajta

Kihasználatlan városi betonfelületet tesznek zölddé, élővé egy közösségi kerttel Újpesten. A Tavasz-Nyár-Viola utcák által határolt sportpályán több mint ezer négyzetméteren bontják el a következő hetekben a betont, ennek köszönhetően 40 helyi lakosnak teremtenek lehetőséget arra, hogy magaságyást gondozzanak szakmai felügyelet mellett.

Budapest IV. kerületét a nyugat-európai nagyvárosok példáját követve az elmúlt években kezdték el zöldíteni, és azóta is próbálják biodiverz zöldfelületek létrehozásával biztosítani az ökológiai sokféleséget.

A Zöld Újpest koncepció részeként vadvirágos réteket álmodtak a betondzsungelekbe, majd 2022 telén több használaton kívüli betonfelületet, így elhagyatott játszóteret és focipályát is felbontottak, a területet földdel töltötték fel, tavasszal pedig befüvesítették és pázsitot hoztak létre, ezzel is közelebb hozva a természetet a nagyvárosban élő közösséghez.

Az eddigi legközkedveltebb zöld projektet az Izzó lakótelepen hajtották végre tavaly, amikor is közösségi kertet alakítottak ki egy szintén kihasználatlan felületen, többek között ezzel érdemelte ki Újpest a Virágos Magyarország pályázaton Budapest fődíját, a legvirágosabb kerület címet.

A tapasztalatok alapján a lakók hálásak a fejlesztésért, a kertészkedés színt visz a hétköznapjaikba, de a közösség általánosságban is kedveli, hogy a közelben is van lehetőség számukra a szabadtéri kikapcsolódáshoz. Az Izzó lakótelepi sikeren felbuzdulva az önkormányzat a héten a Tavasz-Nyár-Viola utcák által határolt sportpályán is megkezdte a munkálatokat, hogy újabb közösségi kertet művelhessenek a helyiek a kerületben.

Ezúttal egy réges régen nem használt dühöngőt számolnak fel, hogy támogassák az egyre népszerűbb városi kertészkedést.

Egyre népszerűbbé vált az elmúlt években a városi kertészkedés, abszolút fejlődést mutat, s mivel én magam is szeretem, így szívügyemmé vált, hogy az Újpesti Önkormányzat élére álljon, és segítse ebben az újpesti lakosokat. Így tavaly már létrehoztunk az Izzó Lakótelepen egy 22 ágyásos Közösségi Tankertet, melynek sikerét nemcsak az elégedett lakosok, hanem az ott, bőségesen termő magaságyások is megmutatták. Ezért most egy dupla ekkora közösségi kertet hozzunk létre az Újpesti lakótelepen a lakosság számára, összesen 40 darab magaságyással. Ez, és számos más zöld projektünk, mint például az idén június végére elkészülő Újpesti Levendulapark is beleilleszkedik a Zöld Újpest koncepciójába

– mondta el Trippon Norbert alpolgármester, a zöld projektek vezetője.

40 városi kertész gondozhatja az ágyásokat

Trippon Norbert ötletgazda kifejtette, a közösségi kert tervezése során az egyszerű és fenntartható formák alkalmazása volt a cél. Összesen negyven darab, másfélszer kétméteres nagyságú, félméter magas ágyást alakítanak majd ki, amit 40 szerencsés újpesti pályázó gondozhat majd a jövőben.

Pályázni már rögtön a jövő héttől lehet, a magaságyások gazdáit pedig a későbbiekben sem hagyják magukra, mindannyian szakmai felügyelet mellett kertészkedhetnek, az Újpesti Városgondnokság kertészei pedig készséggel állnak majd a segítségükre, akár cukkini, akár paradicsom, akár paprika vagy más zöldség termesztésével kapcsolatos kérdéseik vannak.

A most létrehozott közösségi kerten belül áll majd egy kisebb ház, ami esőbeállóként szolgál majd. A bejárat mellett kerékpártámaszok, a kerti ház körül lócák kapnak helyet. Az ágyások között három pihenőpontot alakítanak ki, ahol a kerti csapok is találhatóak. Itt egy-egy pihenőpadot is elhelyeznek fákkal. További érdekesség, hogy az ágyások közötti közlekedőfelületet mulcsból készítik.

A feltört betonterület északi oldalát mindeközben különböző programok szervezésére teszik alkalmassá, a gyerekek számára pedig homokozót alakítanak itt ki napvitorlával. A keleti oldalon található kerítés mellé pedig gyümölcsbokrokat (málna, egres, ribizli), a többi kerítésszakaszon sövénycserjéket és futónövényeket (futólonc, akébia) ültetnek ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik