Virágzó vidékünk

Vadvirágos réteket álmodnak a betondzsungelekbe Újpesten

A nyugat-európai nagyvárosok példáját követve Újpest Önkormányzata úgy döntött, hogy biodiverz zöldfelületek létrehozásával próbálja meg biztosítani az ökológiai sokféleséget, és ezáltal közelebb hozza a kerületben élő emberek számára a természetet és a környezettudatos gondolkodást.

A Vadvirágos Újpest program 2020-ban indult Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésére a Zöld Újpest koncepció részeként, a klímaválság idején ugyanis hatványozottan fontosnak tartja, hogy élhetővé tegyék a városukat.

Fotó: Újpest Önkormányzata

Trippon Norbert a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, a projekt egyelőre még gyerekcipőben jár, de hosszútávon terveznek vele. Közel fél tucat vadvirágos rét kialakítása kezdődött már meg ebben az évben, a fejlesztésekkel pedig nemcsak az emberek életszínvonalát növelnék, hanem életközösségeket is mentenének.

A rovar- és gyomirtók használata sajnos egyre elterjedtebb világszerte, emiatt a beporzók gyakorlatilag milliószámra szorulnak ki az élőhelyükről. A klimatikus viszonyoknak megfelelően kiválasztott, majd gondosan elültetett növényeink menedékhelyeket teremtenek ezeknek az állatoknak. Persze türelem kell hozzá, hiszen 2-3 évbe is telhet, mire egységessé, homogénné válik a parkok növényzete, de távlatban jóval fenntarthatóbb is, mint az általánosságban elterjedt egynyári virágok ültetése

– magyarázta az alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy idén több mint 100 millió forintot különítettek el a költségvetésből erre a célra.

Fotó: Újpest Önkormányzata

Kérdésünkre válaszolva arról is beszélt, a vadvirágos réteknél információs táblákat helyeznek el, így a járókelők olvashatnak is a növényekről és a környezetükben élő beporzókról, akár online is, hiszen a táblákon QR kódok kerültek elhelyezésre, amit mobillal beolvasva akár a helyszínen elérhetik az online növényismertetőket.

Meg kell látni a szépet a vadvirágokban

A projekt kivitelezésére Sirkó Zoltán nemzetközileg is elismert kertészmérnököt kérték fel, akinek szívügye az ilyen biodiverz zöldfelületek kialakítása.

A szakember lapunknak úgy fogalmazott, végcéljuk az, hogy egy sok őshonos elemet tartalmazó beépített hálózatot hozzanak létre.

Fotó: Újpest Önkormányzata

Sirkó Zoltán szerint a legtöbb városban megszokott nagyon színes egynyári növények ugyan talán jobban szem elé kerülnek, de ha odafigyelünk, meg lehet találni a szépséget a vadvirágokban is.

Bámulatos tud lenni egy-egy növény levélelszíneződése vagy ha a hideg reggeleken ráfagy a zúzmara a hosszú fűszálakra. Szeretnénk ezt az ökotudatos gondolkodásmódot érvényesíteni, és a tapasztalataink szerint nyitottak az emberek rá, jobban is, mint vidéken. A budapestieket egyfajta nosztalgia tölti el, amikor vadvirágos rétekkel találkoznak, ráadásul olyan különleges nappali lepkéket is láthatnak, ami egyértelműen a gyermekkorukra emlékezteti őket

– magyarázta, hozzátéve, hogy a virágzó növények úgy vonzzák a beporzókat, mint a mágnes.

Fotó: Újpest Önkormányzata

A kertészmérnök elárulta, a vadvirágok telepítése nagyságrendileg ugyanannyiba kerül, mint az egynyári növényeké, de akár 200 évig is ugyanazon a helyen maradhatnak, és 10-20 évig komolyabb ráfordítás nélkül virágoznak, azaz önfenntartó rétekről van szó.

A növényeket a klimatikus viszonyok alapján választják ki. Vannak közöttük mediterrán elterjedésű fajok, mint például a levendula vagy a rozmaring, melyeknek keskeny, szürke levelei visszaverik az erős UV-fényt. A szeptember elején átadott Homoktövis Parkban összesen 46 fajta növény kapott helyet. Ezzel kapcsolatban Sirkó Zoltán kiemelte, a homoktövis őshonos ezen a vidéken, szereti a rossz szerkezetű homokos talajt, nem véletlenül kapta a park sem a fajról a nevét.

Fotó: Újpest Önkormányzata

A távlati célokban szerepel az is, hogy a sávelválasztókban, körforgalmakban is vadvirágos réteket telepítsenek. Ezekkel jóval kevesebb feladat lenne, mint a mostani gyomos gyeptartásokkal, és évente 1-2 beavatkozás is elég lehetne a fenntartásukhoz.

Paradigmaváltásra van szükség, és a Vadvirágos Újpest program ennek lehet a kezdete. Az önfenntartó zöldfelületek létrehozására ilyen nagyságú kezdeményezés még nem volt, és reméljük, hogy más budapesti kerületek vagy vidéki városok is követik majd a példát és érdeklődést mutatnak iránta

– zárta szavait a szakértő.

Hosszúhetényben vadvirágos rétek szegélyezik jövőre az utakat
Civil kezdeményezésre vadvirágmag-gyűjtésbe kezdtek.

Kiemelt kép: Újpest Önkormányzata

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik