Virágzó vidékünk

Hosszúhetényben vadvirágos rétek szegélyezik jövőre az utakat

A jövőben remélhetőleg egyre több településen gyönyörködhetünk bennük.

Hosszúhetényben hamarosan virágos rétek borítják majd a köztereket és az utak menti területeket, írja a Turista Magazin.

A Pécstől 15 km-re fekvő faluban civil kezdeményezésre vadvirágmag-gyűjtésbe kezdtek. A magokat ősszel a lakosokkal és az önkormányzattal történő egyeztetés után a falu közterületein és a környező utak mentén szórják majd ki.

Angliában már mozgalommá vált, hogy rövidre nyírt gyepek vagy épp gazos útszegélyek helyett vadvirágos rétek pompáznak az autóutak mentén, ami látványossága mellett természetvédelmi szempontból is nagyon hasznos.

Fotó: Pixabay

A Hosszúhetényben elindult kezdeményezés céljai között szerepel a környezetvédelem, a természeti nevelés és nem utolsó sorban turisztikai szempontból is szeretnék vonzóbbá tenni a kis települést a pompázatos vadvirágokkal.

Globális probléma napjainkban a biodiverzitás, a fajok sokszínűségének csökkenése, ami a rovarvilágot is súlyosan érinti. A rovarfajok harmada már most veszélyeztetett, és egyes kutatók szerint, ha nem teszünk a védelmükért, már a század végére eltűnhetnek.

A vadvirágos útszegélyek kiváló táplálkozóhelyek a méhek, lepkék és egyéb rovarfajok számára, ráadásul mivel ezeket a területeket a füves szegélyekkel ellentétben nem kell gyakran nyírni, költségmegtakarítást is jelenthetnek az önkormányzatok számára.

Hosszúhetényben a lakosok felcímkézett vászonzacskókban adhatják le a korábban összegyűjtött virágmagokat.

Remélhetőleg a szép példa hatására egyre több település csatlakozik a jövőben, és egyre több helyen gyönyörködhetünk majd a vadvirágos rétek látványában.

Vadvirágos réteket alakítanak ki Veszprémben
Budapest, Szeged, Hódmezővásárhely után itt is igyekeznek a városon belül speciális életközösségeket kialakítani.

Kiemelt képünk illusztráció: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik