Életmód

Lódarazsak támadtak túrázókra a Mátrában

Magyar Légimentők Nonprofit Kft.
Magyar Légimentők Nonprofit Kft.
A középkorú férfit több csípés is érte, nem sokkal később súlyos allergiás tünetek jelentkeztek nála.

Lódarazsak támadtak meg egy túrázó házaspárt a Mátrában. A középkorú férfit több csípés is érte, nem sokkal később súlyos allergiás tünetek jelentkeztek nála. A felesége az Országos Mentőszolgálat életmentő applikációja segítségével határozta meg a pontos helyzetüket, miközben folyamatosan telefonvonalban maradt a mentésirányítóval is – közölték szombaton a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Facebook-oldalán.

Az gyorsan kiderült, hogy a helyszín mentőautóval nem megközelíthető, ezért a tapasztalt mentésirányítók több irányból is indítottak esetkocsit és egy mentőgépkocsit, miközben riasztották a miskolci mentőhelikoptert is.

A légi koordinátor, valamint a miskolci és egri mentésirányítóink közösen segítették a helikoptert és a mentőautókat a beteg megtalálásában. A beteg közvetlen közelében nem volt alkalmas leszállóhely, ezért a helikopter személyzete, valamint a földi mentők is a felszerelésükkel együtt gyalogosan indult a beteg megkeresésére az erdőben, folyamatosan követve a telefonon, illetve rádión kapott utasításokat. Végül a helikopter orvosa és paramedikusa jutott el először a beteghez, így kezdődhetett meg a beteg állapotának stabilizálása.

Ellátást követően a földi mentőkkel közösen sikerült a beteget eljuttatni egy olyan területre, ahová a helikopter átrepülése után a beteget már a légi járműbe helyezhettük, majd stabil állapotba a területileg illetékes kórházba szállítottuk.

A mentés során óriási segítséget kaptak az erdőben éppen favágóként dolgozó Kiss Ákostól, és fiától, Benjámintól, akik helyismeretükkel nagyban segítették a beteg megtalálását, és a felszerelés helyszínre juttatásában is segítettek. Nagy-köszönet a Kékes Kutató-Mentő Szolgálatnak is, akik speciális járművükkel segítették a beteget a helikopterhez, valamint bajtársaikat a mentőautójukhoz eljuttatni!

A poszt kommentjéből kiderült, hogy a férfi azóta már jobban van. Köszönet a közreműködő szakembereknek.

Egy darázscsípés jó esetben csak gyorsan múló kellemetlenség. Rosszabb esetben azonban súlyos allergiás reakciót vált ki, és halált is okozhat. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül- írja a Házipatika.

Rosszabb esetben viszont, amikor a méreg allergiás reakciót vált ki, a csípés életveszélyes lehet, izombénulást okozhat. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, mentőt kell hívni, ha a csípést követő harminc percen belül hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, eszméletvesztés jelentkezik. Ezek mind az allergiás reakció, anafilaxia lehetséges tünetei.

Kapcsolódó
Nyolcvanötmillió éves darázsfajokra bukkantak Ajka közelében
Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az ELTE kutatói Ajka közelében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik