Életmód

Igénylik a szeretetet a tatai gazda 700 kilós házi kedvencei

Sahin Gábor
Sahin Gábor
Mindent megcsinálnak, amit egy kisebb traktor, de nem gépek. Igénylik a szeretetet, és nagyon szeretik, ha megsimogatják a hasukat.

Az állatokat mindenki szereti. Van, aki kutyát vagy cicát tart házi kedvencnek, akad, aki nyulat, lovat, esetleg alpakát. Sahin Gábor kedvencei bivalyok. Vezér és Vili, a két herélt bivaly két éve él nagy békességben Tatán a Naszályi úton, a Réti-tavak mögötti kis birtokon, lakályos pajtában egy kis tó partján.

Gábort különös házi kedvenceiről, és a mindennapjaikról kérdeztük.

Sahin Gábor

Honnan jött az ötlet, hogy bivalyokat tarts?

Gyerekkorom óta lovakkal foglalkoztam, 12 évig versenyszerűen lovasíjásztam. Mindenképpen valamilyen lovas tevékenységből akartam megélni, ezért kitanultam a patkolókovács szakmát. Heti 5-6 napot más lovaival dolgozom és ez oda vezetett, hogy amikor haza érek, már nem igazán akarok lovat látni. Közben az érdeklődésem is megváltozott a versenysportot felváltotta a gazdálkodás, így adta magát, hogy lovak helyett bivalyokkal dolgozzak.

Vezér és Vili mikor kerültek hozzád?

Először Vezért vettem 2020 nyarán. Eredetileg csak egy bivalyt akartam tartani, de kiderült, hogy semmilyen más jószágot nem visel el maga körül, a bakkecskémet kis híján kivégezte, ezért, hogy ne legyen egyedül, következő tavasszal megvettem mellé Vilit.

Sahin Gábor

Mit kell tudni róluk?

Mindketten igazi egyéniségek, Vezér a nevéhez hűen a domináns kettejük közül, munkában egy igazi fanatikus, bármilyen nehezet kell húznia, ő belehajtja a fejét és húzza. Ennek ő annyira tudatában van, hogy lehet látni rajta, hogy büszke magára.

Vili ennek a szöges ellentéte, mindig úgy áll a munkához, hogy lehetőleg Vezér csinálja helyette a javát, mindig őt kell noszogatni, viszont munkán kívül ő sokkal inkább hízeleg az embernek a simogatásért, bármikor képes elfeküdni, hogy a hasát vakarásszam. Mindkét állat türelmes, és igényli a szeretetet.

Sahin Gábor

Jártok bemutatókra, rendezvényekre. Mit szólnak hozzájuk a gyerekek?

Mindig nagy sikerük van a gyerekek körében, és ők is kifejezetten szeretik a gyerekeket. Sajnos nagyon sokszor nem csak a gyerekek, de a szülők sincsenek tisztában vele, hogyan illene egy hét mázsás bivalyökörhöz közelíteni, ezért biztonsági okokból rendezvényeken nem engedem simogatni őket. Régebben engedtem, de mindig az volt a vége, hogy valaki már a szarvukat rángatta, vagy éppen kérdés nélkül fölmászott a hátukra, amikor feküdtek. Hihetetlen szelídek, sosem volt egy rossz mozdulatuk sem, de azért nem szabad elfelejteni, hogy nem gépek, bármikor lehet rossz napjuk.

Milyen Vezér és Vili egy napja?

Idejük nagy részét evéssel és pihenéssel töltik. Állandó munkájuk a trágyahordás, illetve velük járok a határba füvet kaszálni. Emellett a tanyán mindenféle munkát velük csinálok, ami adódik. Szántanak, boronálnak, és a kocsival hordanak terményt, fát vagy bármit, amit éppen kell. Tulajdonképpen mindent megcsinálnak, amit egy kisebb traktor.

Sahin Gábor

Miben más velük foglalkozni, mint a lovakkal?

A lovaknál sokkal nyugodtabbak, akármeddig elálldogálnak a kocsi előtt, amíg rakodok, sokkal gyorsabban megy velük a befogás, a hátrányuk viszont, hogy csak lépésben dolgoznak, ha messzebbre kell velük menni, sokkal lassabbak.

Az etetésük nem nehéz. Olcsóbb a tartásuk, mint a lovaké. A bivalyok nem szeretik az abrakot, csak szénát esznek. Tavasztól őszig a lekaszált füvet kapják.

Tervezed bővíteni a létszámot?

Nekem ők ketten mindent megcsinálnak, amíg ki nem öregszenek nem akarok többet. Viszont most bekocsizok még kettőt, mert azok, akiktől Vezérék származnak, szeretnének a gulyába egy bivalyfogatot.

Sahin Gábor

Mit tanácsolnál azoknak, akik fontolgatják, hogy bivalyt tartsanak?

A legfontosabb, hogy olyan jószágot válasszanak, ami szelíd, emberhez szokott. Én Zalaköveskútról a Tarkarét bivalytenyészetből hoztam őket, mert ott a Hajnal házaspár kifejezetten szelektálja az állományt szelídségre, nincs a gulyában egyetlen agresszív állat sem, nyugodtan be lehet menni közéjük.

A másik, hogy annak, aki bivalyban gondolkodik, mindenképp legyen tapasztalata a nagy állatok idomításában, mert ha tehetik, ők is visszaélnek az ember bizonytalanságával, és egyáltalán nem mindegy, hogy egy húsz kilós kutya neveletlen, vagy egy hét mázsás bivaly.

A lovaglás egy jó alap szerintem, ha valaki be tud lovagolni vagy kocsizni egy lovat, akkor a bivalyokkal is el fog boldogulni.

Sahin Gábor
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik