Életmód

15 ország csodás betleheme a Szent Mihály Székesegyházban

Karácsony előtt minden évben betlehemes bemutatót tartanak, amit a Belgiumban letelepedett katolikus közösségek szerveznek.

A brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház a Treurenberg dombnál, az alsó és a felsőváros határán helyezkedik el.

A feltételezések szerint a székesegyház helyén valamikor egy fából épült kápolna állt. Később, a 11. század elején az nyomtalanul eltűnt épület helyén egy, a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom állt. 1051 körül Szent Gudula földi maradványai is ebbe a templomba kerültek. 1072-ben a templom leégett és 1200-ban építették újjá, egyben megnagyobbították és két tornyot is építettek hozzá. Az eredetileg román stílusban épített templomot, 1300-ban gótikus stílusúvá alakították át. A katedrálist a 20. század folyamán szinte folyamatosan renoválták. A felújítás 1999 decemberére fejeződött be.

wikimedia commons


A belső térben mindenhol fellelhetők a brabanti gótikus stílusra jellemző megoldások: mérsékelten boltozatos, négy pilléren nyugvó tető, a főhajó két oldalán elhelyezett robusztus oszlopok, az oszlopfők növényi díszítése, az oszlopokon elhelyezett, a 12 apostolt ábrázoló szobrok. A főhajó két oldalán 16 kisebb kápolna található.

Karácsony előtt minden évben betlehemes bemutatót tartanak, amit a Belgiumban letelepedett katolikus közösségek szerveznek.

Az egyik leglátványosabb Jézus születésének helyszínét megjelenítő Betlehem.  Születésének dátumát a 6. században határozták meg, és ez lett a nyugati időszámítás alapja. A dátum kiszámítása azonban később pontatlannak bizonyult: Jézus minimum négy, maximum nyolc évvel a meghatározott időpontot megelőzően született.

A leírások szerint az egyszerű palesztin falusi otthonnak általában két szobája volt. Az egyiket a vendégek számára tartották fenn, vagy az emeleten, vagy a ház végében.  A palesztin lakás másik helyisége pedig a családi szoba volt, ahol együtt élt éjjel és nappal az egész család. Ebbe a nagyszobába pár lépcső vezetett az állatok szálláshelyéről fölfelé, egy fedél alatt, egy légtérben a családi szobával. Ide zárták be esténként a család jószágait, néhány juhot, egy-egy tehenet. Élet adta praktikus megoldás volt ez, mert a gazdának így nem kellett tartania a tolvajoktól, az állatok pedig testük melegével befűtötték a szobát. Reggelente a bejárati ajtón aztán kiengedték a szabadba az állatokat.

Galéria

A korhű életképet ábrázoló alkotáson kívül további 15 egyedi betlehemet tekinthetünk meg végigsétálva a monumentális székesegyházon.

FOTÓK A GALÉRIÁBAN

Galéria
Románia
Kapcsolódó
Mikroszkóppal látható csak a világ legkisebb betleheme
A művész extrém beavatkozásoknak veti alá magát az alkotás kedvéért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik