Életmód

Mindennapi csemegék a hangulat javításáért

freepik.com
freepik.com
A táplálkozásunknak fontos szerepe van abban, hogy a testünk és az agyunk hogyan érzi magát.

Általánosan elterjedt hit, hogy ha egy kis boldogságot szeretnénk ,,enni”, csokoládét kell fogyasztanunk, ugyanis az ételek nem csak a testsúlyunkat, hanem az elmét is befolyásolják.

A táplálkozásunknak fontos szerepe van abban, hogy a testünk és az agyunk hogyan érzi magát. A helytelen táplálkozás következménye lehet például a depresszió, a szorongás vagy az agresszió, de az étrend javítása és a megfelelő ételek ismerete segíthet a mentális egészségünkön.

A The Healthy cikke szerint bizonyos ételek támogathatják a szervezet azon folyamatait, amelyek a pozitív hangulatért és a jó energiákért felelősek.

Mutatunk néhányat.

Joghurt

A bélben lévő baktériumok olyan jó közérzetet keltő neurotranszmittereket termelhetnek, mint a szerotonin és a dopamin. A kutatások azonosítottak egy bizonyos baktériumot,  egy Lactobacillus törzset, amely hatással lehet ezeknek a vegyi anyagoknak a kiváltására. Ha a bélrendszerünk tápláljuk ezzel a jó baktériummal – amely megtalálható például a  joghurtban, a kefirben és a savanyú káposztában – nem csak a depressziót tartjuk távol, de növelhetjük a stresszel szembeni ellenálló képességünket is.

freepik.com

Banán

A banán nem csak mosolyra késztet, de a hangulatunkon is javít. Ennek részben az az oka, hogy magas a B6-vitamin-tartalma, amely a “boldogsághormon”, a szerotonin termelődésének egyik tápanyaga. A banán emellett prebiotikus rostokat is tartalmaz, amelyek a Lactobacillusokkal együtt elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez, ez pedig boldogságot generál.

Bónuszként a banán segíthet abban is, hogy jól aludjunk, ami határozottan javíthatja a jó közérzet esélyét.

Túró

Az L-tirozin aminosav szükséges a dopamin és a noradrenalin előállításához. Ez két olyan neurotranszmitter, ami befolyásolja a hangulatunkat. Könnyen kimerülhetnek, ezért érdemes folyamatosan pótolni őket. Források például  a szójatermékek, a csirke, a hal, a diófélék, a magvak, az avokádó és a banán, de a túró is hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt az aminosavat.
Magas a fehérjetartalma, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa és felhasználja a hangulatjavító hormonjait. Ezenkívül a túró szelént is tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely összefüggésbe hozható a depresszió alacsonyabb arányával.

Zsíros halak

A tenger gyümölcsei, mint a lazac, a makréla és a tonhal, gazdagok egészséges zsírokban, mint amilyen az omega-3 zsírsav. Ezek az egész szervezet számára előnyösek, a szívtől a szemen át, egészen az agyig. A kutatások összefüggésbe hozták az alacsony omega-3 zsírsavszintet az olyan hangulatzavarokkal, mint a depresszió és a szorongás.
Érdemes erre odafigyelni, különösen, mert a legtöbb ember nem fogyaszt kellő mennyiségű omega-3 zsírsavat.

freepik.com

Diófélék és magvak

A magnézium olyan ásványi anyag, amely támogatja a szervezet energiatermelését, de ha nem jutunk hozzá,  ingerlékenységhez, szorongáshoz, álmatlansághoz és nyugtalansághoz vezethet. A diófélék, mint például a mandula, kesudió, és a magvak, mint a chia és a szezám, nagyszerű forrásai ennek a létfontosságú tápanyagnak.

A diófélék és a magvak kiváló vegetáriánus forrásai lehetnek a kulcsfontosságú omega-3 zsírsavaknak is.

Osztriga

Az osztriga tartalmazza a legmagasabb cink-mennyiséget az összes étel közül – hiánya esetén jellemző lehet a szorongás és a depresszió. Tirozint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely segíti a szervezetünket a “jó közérzet” hormon, a dopamin termelésében.

Kedvenc csemegénk

A változatos étrend a legjobb módja annak, hogy felkészítsük a szervezetünket a szükséges „jókedv” hormonok termelésére. Bár a tápanyag-egyensúly fontos, az is fontos, hogy olyan ételekkel kényeztessük magunkat, amiket szeretünk. Egy finom desszert elfogyasztása szintén fontos módja annak, hogy pozitívan befolyásoljuk mentális egészségünket.
Ha tudatosan választunk édességet, nyúljunk az étcsoki után, ami természetes szerotonint tartalmaz, prebiotikus hatást fejt ki a bélrendszerünkben, és támogatja az erősebb mentális egészséget.

Kapcsolódó
Óvakodjunk a nyers zöldségek fogyasztásától
A bodza termése például nyersen gyomorproblémákat okozhat, lekvárnak főzve viszont különlegesen finom csemege.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik