Életmód

Ezek a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök

pixabay
pixabay
Még mindig sok növényvédőszer-maradványt tartalmaznak egyes zöldségek és gyümölcsök.

Az Egyesült Államokban még mindig a fogyasztókra hárul a felelősség, hogy kerüljék azokat a vegyszermaradványokkal terhelt élelmiszereket, amelyek rendszeres fogyasztásuk egészségügyi aggályokat vet fel.

Az EWG Shopper’s Guide to Pesticides in Produce című kiadványában idén is közzétették a legfrissebb gyümölcs- és zöldségvizsgálati számait. A 2023-as kiadás 46 gyümölcs és zöldség 46 569 mintájából származó adatokat tartalmaz, amelyek 251 különböző növényvédőszerre vonatkoznak.

Az elemzési eredményekből a nem bio (hagyományosan termesztett) termékek két listáját hozták létre: a “szennyezett 12″, vagyis a legnagyobb peszticid terhelésű zöldség-gyümölcsök, és a ” tiszta 15″ amelyek a legalacsonyabb növényvédőszer-maradékot tartalmazóak.

Annak ellenére, hogy rengeteg elemzés bizonyítja, hogy a káros növényvédő szerekkel “szennyezett” élelmiszerek egészségügyi problémákat okozhatnak, továbbra is szennyezik a fogyasztók által vásárolt gyümölcsök és zöldségek nagy részét ezekkel a vegyi anyagokkal

– mondta Alexis Temkin toxikológus.

Az eredmények alátámasztják, hogy szigorúbb szabályozásra és felügyeletre van szükség a növényvédő szerek élelmiszereken való felhasználására vonatkozóan.

Idén két új termék kapott helyet a listán: az áfonya és a zöldbab, a 11. és 12. helyen. Mindkét esetben a szerves foszfát rovarölő szerek koncentrációját vizsgálták és  90 százaléka tartalmazott növényvédőszer-maradványokat, egyes minták akár 17 különböző növényvédőszer nyomait is feltárták. Az áfonya minták közel 80 százaléka két vagy több növényvédő szert tartalmazott az USA-ban.

A zöldbab több, mint 70 százaléka tartalmazott legalább két növényvédő szert, és összesen 84 különböző növényvédő szert találtak a teljes termésben. A zöldbabon több, az Európai Unióban betiltott, de az Egyesült Államokban engedélyezett növényvédő szer nyomai is voltak.

A legtöbb növényvédő szert tartalmazó gyümölcs az eper volt. Az amerikai epertesztek kimutatták, hogy a tesztelt hagyományos eper 99%-ában legalább egy peszticidből kimutatható maradványok találhatók. Körülbelül 30%-ában 10 vagy több növényvédőszer maradványa volt, míg a legszennyezettebb epermintában 22 különböző növényvédőszer és bomlástermék maradványai voltak.

Szennyezett 12-es lista

Ez az a 12 gyümölcs és zöldség, amely a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazta. Az EWG azt javasolja, hogy lehetőség szerint  ezeknek a termékeknek az organikus változatát vásároljuk.

  • eper
  • spenót
  • kelkáposzta
  • őszibarack
  • körte
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • paprika
  • cseresznye
  • áfonya
  • zöldbab

Mi a helyzet Európában?

A Növényvédő Szer Akcióhálózat (PAN) nevű szervezet Európai vonatkozásokról írt  friss közleménye sem túl barát. Kormányzatoktól származó adatokra hivatkozva azt írják, hogy a legtöbb gyümölcsünk a növényvédő szerek legveszélyesebb kategóriájával szennyezett.

Az Európában megtermelt körte 49, a csemegeszőlő 44, az alma 34, a szilva 29 és a málna 25 százalékában mutattak ki olyan szermaradványokat, amelyek rák, születési rendellenességek, szívbetegségek és más súlyos betegségek kockázatát növelik, amellett, hogy számos állat- és növényfaj kipusztulásához is hozzájárulnak.

A PAN Europe szerint a probléma egyre súlyosabb, és rossz irányba haladunk: az alma, a körte és a szilva szennyezettsége csaknem megduplázódott 2011 és 2020 között.

A bizottság állásfoglalásában arról is írt, hogy a vegyszerek hozzájárultak a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen beporzók kipusztulásához. Európában a méh- és pillangófajok 10%-a a kihalás szélén áll, harmaduk pedig visszaszorulóban van.

Az EU peszticidekre vonatkozó jogszabályai értelmében az emberi egészségre vagy a környezetre legveszélyesebb anyagokat szigorúan szabályozni kell. A tagállamok csak akkor engedélyezhetik ezek használatát, ha nincs biztonságosabb alternatíva. Ezek lehetnek kémiai anyagok vagy nem kémiai módszerek.

A PAN létrehozott egy adatbázist az EU-ban jóváhagyott 53 legveszélyesebb anyagról, beleértve az emberekre és a környezetre gyakorolt ​​toxicitásukra. 2023 márciusában az EU úgy döntött, hogy 2024-től kettőt betilt belőlük, így jelenleg 51 maradt. 2030-ig az EU kötelezettséget vállal arra, hogy 50%-kal csökkenti az ezeket az anyagokat tartalmazó legveszélyesebb növényvédő szerek használatát.

Kapcsolódó
A jámbor faliméhek az Év Beporzói 2023-ban
Először hirdették meg a versenyt.
Olvasói sztorik