Kertünk-Portánk

Védjük a méheket, legyen a kertünk méhbarát

freepik.com
freepik.com
A beporzó rovarok jelenléte nagyon fontos. Rengeteg mindent megtehetünk a védelmükben.

Méhek nélkül nem lenne élet, a szorgos kis beporzókra igen nagy szüksége van a világnak. Mi magunk is tehetünk azért, hogy védjük őket – például egy méhbarát kerttel. De mi kell ahhoz, hogy a kertünk az legyen?

Csupán néhány egyszerű alapelvet kell betartani, és a méhek örömmel fognak kertünkben tartózkodni, írja a siposgazda.hu.

Miért jó, ha támogatjuk a méheket?

Sajnos sok helyen a világban visszaszorulóban vannak a méhek és más beporzók, például a pillangók. A nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése, a városok térhódítása, a természetes élőhelyek, például a vadvirágos rétek visszaszorulása, klímaváltozás folyamata csak néhány az okok közül.

A méhek létfontosságú tevékenysége a növények beporzása, ennek köszönhető az általunk fogyasztott élelmiszerek nagy része. Emellett megtermékenyítik a vadon élő növényeket is, amelyek a tápláléklánc további szereplőit, a rovarokat, madarakat, emlősöket táplálják. Ha segítünk a méheknek, azzal nemcsak magunkon, de a vadon élő állatokon és végső soron az egész ökoszisztémán segítünk.

Tehát mit tehetünk a méhekért?

freepik.com

Mindig legyenek virágzó növények a kertben

Minden virág kedvez a méheknek, de a legjobbak a nektárban és virágporban gazdag növények. Ez általánosságban azt jelenti, hogy az összetett virágzatúakkal szemben az egyszerű virágokat részesítsük előnyben.

Minél többféle növényt – köztük fákat és bokrokat – ültetünk, annál gazdagabb lakomát biztosítunk a beporzóknak. Úgy állítsuk össze a kertet, hogy minden szezonban várja a méheket növény. Az év elején virágzó növények a téli pihenőből ébredő méheknek kínálnak táplálékot. Közéjük tartoznak a fűzfélék, a galagonya, a gyümölcsfák, például az alma, a cseresznye és a szilva virágai, valamint az olyan dísznövények, mint a krókusz, a nárcisz vagy a pázsitviola. Késő tavasszal és nyáron rengeteg méhbarát virág közül válogathatunk, sőt fűszer- és gyógynövényekkel is gazdagíthatjuk a méhek étrendjét. Gondoskodjunk róla, hogy nyár végén, kora ősszel is legyenek virágzó növények a kertben, mint például a csillagvirág, az echinacea vagy a közönséges borostyán.

Kedvez a méheknek, ha a méhcsalogató növényeket egy területre, mondjuk egy sávba ültetjük, mintegy méhlegelőt kialakítva. Gondoskodjunk arról is, hogy a beporzók mindig találjanak egy kis vizet a kertünkben.

freepik.com

Hagyjuk kicsit elvadulni a kertet

Hasznos lehet a kert egy kis részét elvadulni hagyni, hiszen az elvadult területtel értékes élőhelyet és legelőt kínálunk a beporzóknak. Sok vadon termő növény, például a gyermekláncfű, a kakukkfű, a zsálya, a mentafélék, a búzavirág vagy a gyűszűvirág gazdag nektár- és virágporforrás, míg a csalánfélék és a szeder a beporzó pillangók lárváinak nyújtanak táplálékot. Tartsuk kordában, de ne szorítsuk ki a vadon termő növényeket a kertből!

Nyírhatjuk a füvet kicsit ritkábban. A megnövő fűben az alacsony növésű gyepvirágok, például a lóhere és a százszorszép is tovább virágoznak, ami szintén táplálékforrást jelent a méheknek.

Gondoljunk a vadméhekre is

A vadméhek számos helyen fészkelnek, többek között más állatok által hátrahagyott kis lyukakban, védett zugokban, például komposztkupacokban vagy sűrű fűcsomók között. Legyünk figyelmesek, és lehetőleg kerüljük a fészkek vagy a téli búvóhelyek megzavarását.

Rovarhotelt is elhelyezhetünk a kertben, hogy további élőhelyet biztosítsunk a poszméhek és egyéb magányos méhfajták egyedeinek. Ezeket saját magunk is elkészíthetjük

– hívja fel a figyelmet a közlemény.

Fontos a természetes növényvédelem

A méhek és saját magunk egészségét is óvjuk azzal, ha kerüljük a kémiai növényvédő szerek vagy gyomirtók használatát a kertben. Ezek a készítmények ugyanis közvetlenül és közvetve is hatással vannak a hasznos élővilágra, megzavarhatják a táplálékláncot, károsíthatják a beporzók populációit, felboríthatják a természetes egyensúlyt, s ezáltal a kertészt további vegyszerhasználatra kényszeríthetik. Legjobb, ha természetes kártevőirtó módszereket használunk, például védekezzünk rovarhálóval, és csalogassunk a kertbe olyan hasznos rovarokat (pl. katica, zengőlégy, imádkozó sáska), amelyek pusztítják a károsítókat. A gyomirtást pedig oldjuk meg rendszeres kapálással és mulcsozással.

Kapcsolódó
Térkő helyett legyen vadvirágos, rovarbarát a kertünk! Mutatjuk a különbséget
Szürkeség helyett zöldítsünk, éljünk összhangban a természettel. Vannak már jó példák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik