Kertünk-Portánk

Meglepően jó tapasztalatokat hoztak az egyéves méhlegelők

Pixabay
Pixabay
A Vadvirágos Budapest program keretében 28, átlagosan egy-egy hektárnyi területen létesítettek méhlegelőt a fővárosban egy évvel ezelőtt. Ezek száma idén néggyel nőtt. Az elmúlt év tapasztalatairól kérdezte Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét a Telex.

A főváros az Ökológiai Központtal együttműködésben vizsgálja a méhlegelőkön a növényi és állati biodiverzitást, vagyis hogy hogyan változik a fajok száma. Összehasonlításul a helyszínekhez közeli kaszált területeket is figyelik.

Kapcsolódó
Beporzó hadművelettel segítették a méheket Szegeden
A városban tíz helyszínen alakítottak ki vadvirágos méhlegelőket.

Az első év adatai alapján a méhlegelőkön 2-5-szörösére nőtt az élővilág.

A méhlegelő olyan szabadon hagyott terület, ahol egyszerűen csak hagyják nőni a növényeket és/vagy pedig vadvirágok magjait vetik. Évente legfeljebb kétszer végeznek kaszálást, a kaszálékot pedig a talaj táplálása céljából a helyszínen hagyják.

A legtöbb helyen nem vetettek vadvirágokat, mert szerették volna tudni, hogy mi fejlődik ki magától. Idén már három védett és egy fokozottan védett növény jelent meg a méhlegelők egyikén:

Köztük a hazai természetvédelem zászlós faja, a méhbangó; erre annyira vigyázunk, hogy még a kerületet sem merjük elárulni, hol bukkant fel. Észrevettük ugyanis, hogy ha valahol megírják, hogy hopp, itt egy pipacsmező, az influenszerek pillanatok alatt szétszedik a területet. Így mondjuk nagyon nehéz eredménykommunikációt folytatni

– jelentette ki a főtájépítész.

Emellett a Duna menti csillagvirág és a budai imola is előbukkant. Mezei virágokra számítottak, de arra nem, hogy váratlan helyszíneken, például vasúti töltések, utak mellett jelentek meg nagy számban és fajgazdagságban. Ezek a kaszálások miatt nem tudtak eddig kifejlődni.

A legmeglepőbb méhlegelő a Rákóczi híd pesti hídfőjénél található rézsű volt: „Érdekes, hogy ez az egyik legszuperebb vadvirágos rétünk, a botanikusok is a fajgazdagság csodájára jártak itt”.

Az egyik természetvédelmi terület melletti helyre már egy hódcsalád is beköltözött.

Az állat- és növényvilág tehát meglepően jól reagált a programra. Az emberi reakciók között is sok pozitív volt, sokan saját kertjeikben alakítottak ki méhlegelőket.

De voltak ellenzői is, a kutyatartóknak és a pollenallergiásoknak is kétségeik merültek fel. A gazdik attól tartottak, hogy ezzel az kutyafuttatásra szánt területekből lesz kevesebb, viszont az a méhlegelők felé billenti a mérleg nyelvét, hogy a kutyák orrát és fülét irritáló egérárpa pont a méhlegelők miatt visszaszorul, mert ott elnyomja a többi növény.

A méhlegelők célja, hogy a beporzók – nem csak a méhek, hanem a lepkék, zengőlegyek is – száma nőjön. Emellett az élőhely-helyreállítás, a városklimatikus hatás szabályozása is szerepel a célok között.

Paradox módon az utóbbi évtizedekben a mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt a nagyvárosok zöldfelületei lettek a beporzók ökológiai menedékei

– fűzi hozzá Bardóczi Sándor.

A pollenallergiások védelmére a július-augusztusi pollenképzés idejére szokták időzíteni a kaszálást. De a beállt gyepen, ahol a terület minden négyzetméterét növény takarja, nincs is parlagfű, így indokolatlan az ettől való félelem.

A méhlegelők célja is – több más intézkedéssel együtt – a biodiverz zöldfelület, ami sokkal jobban tud alkalmazkodni a klíma változásához, mert mindig van olyan faj, amely túlél valamilyen extremitást.

A növényekhez türelem kell, így a budapestieknek még legalább 3-4 évnyi türelemre van szükségük ahhoz is, hogy ne gazos, elhagyatott területként érzékeljék a méhlegelőket, hanem úgy, mint egy Monet-festményt

– mondja Bardóczi.

Kapcsolódó
Méhotthonok százezreit építik meg Hollandiában
A beporzók számának 1940-es évek óta tartó csökkenését méhszállók, méhlegelők telepítésével sikerült megállítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik