Virágzó vidékünk

Hódok nyomaira bukkantak a Hortobágyi-halastavaknál

Koczka andrás/hnpi
Koczka andrás/hnpi
A hazai állomány nagysága mára megközelítheti akár a 10 ezer egyedet is.

A közelmúltban eurázsiai hód jelenlétére, megtelepedésére utaló nyomokat találtank a Hortobágyi-halastavi bemutatóterület Máta pusztával határos, keleti gátja mentén, de az említett helytől 1600-1800 méter távolságra eső pontokon is, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Kapcsolódó
Túl jól érzik magukat Magyarországon a hódok
A probléma az, hogy a hódnak nincsen természetes ellenségei, hazánkban viszont a ritkítását vagy a kilövését is szigorú szabályok tiltják.

Mivel egy hódcsalád számára 1-5 km hosszú partszakasz is szükséges lehet – mely változik a táplálékellátottságtól -, ezért ezek a nyomok akár egy családhoz is tartozhatnak.

A helyszínhez legközelebbi ismert hódélőhely a Hortobágy-folyónak a településtől északra eső szakaszán található, mely légvonalban 5,5 km-re található. A Máta pusztán át vezető utat a hódok valószínűleg a Halastói-lecsapolón keresztül tették meg

– olvasható a közleményben.

A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai számos új – a környező halastavakon történő – megtelepedésről szereztek tudomást, gyűjtik a biotikai adatokat, így egyértelműsíthető az utóbbi években tapasztalható állománynövekedés.

Az őshonos eurázsiai hód Magyarország területéről származó utolsó adata Komárom-Esztergom megyéből származik 1854-ből. Ezt követően az 1990-es évektől számos visszatelepítési akció valósult meg, melynek köszönhetően a hazai állomány nagysága mára megközelítheti akár a 10 ezer egyedet is.

Az eurázsiai hód növényevő, leginkább éjszakai életmódú állat, mely hazánkban 1988 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A hód jelenléte természetvédelmi szempontból sokszor pozitív irányú természetátalakító tevékenységet eredményez az élőhelyek mozaikossá tételével, vizes élőhelyek kialakításával más fajok számára is ideális élőhelyeket hozhat létre.

Kapcsolódó
150 év után visszatértek a hódok az Ipolyra
Ausztriai telepítésből származhatnak, és a Dunán keresztül jutottak el Nógrádba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik