Mozaik

Hódokkal védekeznének a szélsőséges időjárás ellen Angliában

Közel 400 éve, hogy eltűntek Angliából a hódok. Értékes bundájuk, húsuk és pézsmamirigyük miatt kipusztították őket. Visszatelepítésükkel a szakemberek most a természet rendjének visszaállítását remélik, velük szeretnék elejét venni a globális klímaváltozás miatt okozta áradásoknak.

Két eurázsiai hódcsaládot telepítenek jövő tavasszal Anglia déli részébe, a Holincote- és a Black Down-birtokra. Az angol örökségvédelmi National Trust alapítvány abban bízik, hogy a körülbelül 12 egyedből álló hódpopuláció segít majd megfékezni az áradásokat, és jelenlétük jót tesz a biodiverzitásnak is – írja a Guardian.

A hódok vízgyűjtő területeinkben való jelenléte garancia lehet arra, hogy tájainkat ellenállóbbá tegyük az éghajlatváltozással és az éghajlati szélsőségekkel szemben. A hódok elősegítik a folyóink természetes áramlását, lelassítják, tisztítják és tárolják a vizet, és összetett folyami élőhelyeket alakítanak ki. A hódok által létrehozott gátak szárazság idején megtartják a vizet, csökkentik az eróziót és az iszap visszatartásával javítják a vízminőséget is

– nyilatkozta Ben Eardley projektmenedzser.

Fotó: Pixabay

A rágcsálócsaládok 2-4 hektáros, körbekerített területen mozoghatnának, így a tudósok meg tudnák figyelni az állatok viselkedését és építőmunkáját is.

Címlapfotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik