Kertünk-Portánk

Lepetézett Rábapatyon a világ egyik legszebb lepkéje

Nagyon ritka hazánkban a lepkék kolibrijének is nevezett gyönyörűség.

Magyarországon eddig csak néhány helyről került elő az oleander szender, melyet szépsége miatt sokan a lepkék kolibrijének neveznek. Megjelenése még mindig szenzációnak számít, és ha valahol feltűnik ez a nálunk ritka vándorlepke, lázba hozza a tudósokat, írta a Vaol.

Szeptember elején Rábapatyon jelentek meg a szender feltűnő hernyói.

Fotó: Ashwin Baindur/Wikimedia Commons

Királyné Remport Zsanett először csak furcsa golyócskákat vett észre kertjében a leanderek körül, majd hamarosan előkerültek a golyókat „termelő” hernyók is. A jelenséget lefotózta, feltöltötte a közösségi portálra, ahol óriási népszerűségre tett szert a bejegyzése. Kiderült, hogy ez egy különleges ritkaság, sőt hamarosan jelentkezett egy budapesti lepkész a hernyókért.

Egy példány jutott az ELTE szombathelyi kampuszára is, ahol a biológia tanszék laborjában sikeresen kifejlődött. A „babalepke” szépen bebábozódott, s három hét múlva a bábból előbújt a gyönyörűséges oleander szender, mely hamarosan útra kelhet Dél-Európa felé.

Ez az éjszakai lepke, a nálunk dísznövényként tartott leanderhez kötődik. Eredetileg Afrika tropikus, szubtropikus területein él, de előfordul a mediterráneumban is

– mondta a portálnak dr. Szinetár Csaba zoológus, az ELTE SEK tanára.

Az első nemzedék egyes példányai nyár elején, akár több száz kilométert vándorolva eljutnak Közép-Európáig, ahol a klímaváltozás okozta felmelegedés egyre kedvezőbb feltételeket teremt itt számukra. Télre visszamennek délre.

Nálunk egyelőre nem tud áttelelni, tömeges megjelenésétől nem kell tartani. Az oleander szender a többi szenderhez hasonlóan gyors röptű lepke, a kolibrikhez hasonlóan egy helyben is tud repülni, így is táplálkozik, pödörnyelvét a virágokba nyújtva szívja ki a nektárt

– fűzte hozzá a szakember.

Kiemelt kép: Len Worhington/Wikimedia Commons

Kihalás szélére kerültek a királylepkék
Kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik