Mozaik

Kihalás szélére kerültek a királylepkék

Kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt.
Korábban a témában:

Kutatók becslései szerint a pompás királylepkéknek (Danaus plexippus) legkevesebb hat hektárnyi erdőterületet kell elfoglalniuk ahhoz, hogy a túlélésük biztosítva legyen Észak-Amerikában,az MTI. A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlegének legutóbbi lepkeszámlálása szerint azonban a rovarok mindössze 2,83 hektárnyi területen borították be a fákat a 2019-2020-as télen.

A kutatók számítottak némi visszaesésre, de ez a szintű csökkenés egyenesen szívet tépő

– mondta Tierra Curry, az amerikai Biológiai Sokféleség Központ munkatársa a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikke szerint.

A mostani populációcsökkenés a tavaszi és őszi vándorlásokat kísérő rossz időjárási viszonyokkal van összefüggésben. A lepkék továbbá nagyjából 66 millió hektárnyit veszítettek természetes élőhelyükből az Egyesült Államokban a gyomirtószerek használata és a különböző fejlesztések miatt.

A pompás királylepkék kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt. A lepkékre fenyegetést jelentenek a rovarirtószerek is, amelyek mérgezők a fiatal példányokra nézve, a felnőtteket pedig lebetegítik.

A Sziklás-hegységtől nyugatra található pompás királylepkék Kalifornia partjainál vészelik át a telet. A szakemberek szerint a klímaváltozás ugyancsak fenyegetést jelent a lepkék vándorlására és akár már a század végére alkalmatlanná teheti a telelőhelyeiket.

Kiemelt Fotó: Wikimedia Commons/Thomas Bresson

Különös lepkefaj hernyója lehet a megoldás a parlagfű ellen
Azt még nem tudni, képes lesz-e visszaszorítani a gyomnövényt.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.