Mozaik

Kihalás szélére kerültek a királylepkék

Kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt.

Kutatók becslései szerint a pompás királylepkéknek (Danaus plexippus) legkevesebb hat hektárnyi erdőterületet kell elfoglalniuk ahhoz, hogy a túlélésük biztosítva legyen Észak-Amerikában,az MTI. A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlegének legutóbbi lepkeszámlálása szerint azonban a rovarok mindössze 2,83 hektárnyi területen borították be a fákat a 2019-2020-as télen.

A kutatók számítottak némi visszaesésre, de ez a szintű csökkenés egyenesen szívet tépő

– mondta Tierra Curry, az amerikai Biológiai Sokféleség Központ munkatársa a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikke szerint.

A mostani populációcsökkenés a tavaszi és őszi vándorlásokat kísérő rossz időjárási viszonyokkal van összefüggésben. A lepkék továbbá nagyjából 66 millió hektárnyit veszítettek természetes élőhelyükből az Egyesült Államokban a gyomirtószerek használata és a különböző fejlesztések miatt.

A pompás királylepkék kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt. A lepkékre fenyegetést jelentenek a rovarirtószerek is, amelyek mérgezők a fiatal példányokra nézve, a felnőtteket pedig lebetegítik.

A Sziklás-hegységtől nyugatra található pompás királylepkék Kalifornia partjainál vészelik át a telet. A szakemberek szerint a klímaváltozás ugyancsak fenyegetést jelent a lepkék vándorlására és akár már a század végére alkalmatlanná teheti a telelőhelyeiket.

Kiemelt Fotó: Wikimedia Commons/Thomas Bresson

Különös lepkefaj hernyója lehet a megoldás a parlagfű ellen
Azt még nem tudni, képes lesz-e visszaszorítani a gyomnövényt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik