Mozaik

Lepkeritkaságokat találtak az újszentmargitai Tilos-erdőben

A közelmúltban lepkész szakemberek két jelentős természeti értéket képviselő éjszakai lepkefajt mutattak ki az újszentmargitai Tilos-erdő területéről, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján.

A személyes lámpázással történő vizsgálat során sikerült igazolni a körtebagoly (Atethmia ambusta) jelenlétét, ami rendkívül jelentős eredménynek számít, ugyanis a fajt csak az 1980-as években figyelték meg utoljára Újszentmargita környékén.

Ez a lepke hegylábi és dombvidéki gyümölcsösökben, illetve kertekben fordul elő, ahol hernyója vadkörtén él. Egyetlen nemzedéke augusztus második felétől szeptember végéig repül. A körtebagoly védett faj, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

Előfordulása a Tilos-erdőben is az idős, soliter (magányosan álló) vadkörtefa egyedekhez köthető, így ezek hosszú távú megőrzése kiemelten fontos a faj védelme szempontjából.

Körtebagoly – Fotó: Patalenszki Adrienn

A másik figyelemreméltó eredmény a sötét őszibagoly (Scotochrosta pulla) előkerülése. Ez a lepkefaj a meleg, száraz (xerotherm) tölgyesekhez kötődik. Elsősorban molyhostölgyesek és cseres-kocsánytalan tölgyesek a megfelelőek számára. Szeptembertől októberig repül. A megfigyelés azért is különösen érdekes, mert ez az első alföldi előfordulása a fajnak!

A sötét őszibagoly is védett faj, természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.

Kiemelt képünkön egy őszibagoly. Fotó: Patalenszki Adrienn

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik