Mozaik

Lepkeritkaságokat találtak az újszentmargitai Tilos-erdőben

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 09. 20. 09:01

A közelmúltban lepkész szakemberek két jelentős természeti értéket képviselő éjszakai lepkefajt mutattak ki az újszentmargitai Tilos-erdő területéről, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján.
Korábban a témában:

A személyes lámpázással történő vizsgálat során sikerült igazolni a körtebagoly (Atethmia ambusta) jelenlétét, ami rendkívül jelentős eredménynek számít, ugyanis a fajt csak az 1980-as években figyelték meg utoljára Újszentmargita környékén.

Ez a lepke hegylábi és dombvidéki gyümölcsösökben, illetve kertekben fordul elő, ahol hernyója vadkörtén él. Egyetlen nemzedéke augusztus második felétől szeptember végéig repül. A körtebagoly védett faj, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

Előfordulása a Tilos-erdőben is az idős, soliter (magányosan álló) vadkörtefa egyedekhez köthető, így ezek hosszú távú megőrzése kiemelten fontos a faj védelme szempontjából.

Körtebagoly – Fotó: Patalenszki Adrienn

A másik figyelemreméltó eredmény a sötét őszibagoly (Scotochrosta pulla) előkerülése. Ez a lepkefaj a meleg, száraz (xerotherm) tölgyesekhez kötődik. Elsősorban molyhostölgyesek és cseres-kocsánytalan tölgyesek a megfelelőek számára. Szeptembertől októberig repül. A megfigyelés azért is különösen érdekes, mert ez az első alföldi előfordulása a fajnak!

A sötét őszibagoly is védett faj, természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.

Kiemelt képünkön egy őszibagoly. Fotó: Patalenszki Adrienn

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Katowice, 2018. október 19.
Szmogellenes kampány keretében járja az utcákat Katowicében a növényekkel díszített villamos 2018. október 18-án. A sziléziai iparvidék központjában a legszennyezettebb a levegõ Lengyelországban, ezért indított kampányt a vajdaság vezetése és a város közlekedési vállalata a levegõtisztaság érdekében.
MTI/PAP/Andrzej Grygiel
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.