Kertünk-Portánk

Különös lepkefaj hernyója lehet a megoldás a parlagfű ellen

Azt még nem tudni, képes lesz-e visszaszorítani a gyomnövényt.

Egy gyorsan terjeszkedő lepkefaj új előfordulása lehet a megoldás a parlagfű elleni harcban, írja Facebook oldalán a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság.

A Kapitány-réten folyó felmérésük legfrissebb eredménye az Acontia candefacta, magyarul a parlagfű-nappalibagoly vagy parlagfű-bagolylepke észlelése volt.

Fotó: Facebook/Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság

A parlagfű szinte kizárólagos tápnövénye az állat hernyójának, mely ezáltal a növény kártevőjének minősül.

A lepkét 1969-ben tudatos megfontolásból telepítették be Észak-Amerikából a korábbi Szovjetunió, ma Oroszország krasznodári körzetébe épp a parlagfű visszaszorítása érdekében. A faj sokáig nem mozdult el a telepítési körzetből, majd az ezredfordulót követően hirtelen terjeszkedni kezdett.

2009-ben észlelték a Balkán-félszigeten, 2013-ban pedig már hazánkban is megjelent. Egyelőre kevés előfordulási adata ismert, így a jászsági Kapitány-réten, Petrányi Gergely által nemrég gyűjtött példány fontos dokumentációs értékkel bír.

Egyesek szerint szerint a lepke elterjedése nemcsak a parlagfű dinamikus terjeszkedéséhez köthető, hanem a klímaváltozás miatt kialakult szárazabbá váló  éghajlathoz is.

Azt, hogy a lepke képes lesz-e káros következmények nélkül visszaszorítani a súlyosan allergén gyomnövényt, nem közeljövőben fogjuk megtudni, de reménykedni addig is lehet.

Egyre durvább allergiaszezonokra számíthatunk az éghajlatváltozás miatt
A globális felmelegedés bizony komoly egészségügyi kockázatokkal is jár.

Kiemelt kép: parlagfu.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik