Életmód

Parlagfű: kutatók szerint veszélyes lehet a fogyasztása – De akkor mire jó a gyógyteája?

A növény fogyasztásáról és hatásairól évek óta folyik a vita.

Miközben Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember teát készít a parlagfűből, hazánkban nemzeti ügy a növény irtása. Ugyanakkor webáruházakban vásárolható parlagfű tea és parlagfű tabletta, melyek árusítását a jelek szerint semmilyen törvény nem tiltja. A tudomány pedig rendszeresen jelentkezik a parlagfűvel kapcsolatos vizsgálatok eredményeivel – nagyrészt a növény ellen.

Fotó: rd.com

Gyógyításra használták az indiánok

A parlagfüvet Észak-Amerikában az indiánok már évszázadokkal ezelőtt gyógynövényként alkalmazták. A virágzó növény teáját a népi gyógyászatban helyi vérzések és gyomorbetegségek ellen használták, szétmorzsolt leveleit rovarcsípésre, gyulladt sebekre rakták. A levelek főzetét fejbőr lemosására, bőrbetegségek gyógyítására, borogatását elfertőzött sebek és szemgyulladás kezelésére használták.

Veszélyes lehet a hosszú távú fogyasztása?

Egy friss kutatás eredménye szerint veszélyekkel járhat a parlagfű-készítmények hosszú távú fogyasztása, legalábbis ezt mutatták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy vizsgálatsorozatban. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben ezt írták:

A világ első száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal (EFSA). Ennek ellenére a parlagfüvet egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem értékes gyógynövénynek tekintve a hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.

Állatoknál mutatták ki a káros hatást

A parlagfű hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait eddig senki sem vizsgálta. Ezt felismerve az SZTE Gyógyszerésztudományi, illetve az Általános Orvostudományi Kar kutatói olyan vizsgálatba kezdtek, amely során elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit egy állatkísérletben.

Fotó: Wikimedia Commons

A vizsgálatsorozatban tapasztalt agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát. A szegedi kutatók kitérnek arra, hogy a vizsgálatok azt nem bizonyítják, hogy a parlagfű állatkísérletekben észlelt mérgező hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak. Ezért a parlagfű emberi fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok ezt nem támasztják alá.

A bükki füvesember teát készít belőle

Fotó: MTI

Miközben a parlagfűről évtizedek óta folyik a vita, a bükki füvesember jó szívvel javasolja a növényből készült tea fogyasztását. Szabó Gyuri bácsi minden előadásán elmondja:

A parlagfűben nagy mennyiségben található B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású.

Nem gaz, hanem fűszernövény

Dr. Weixl-Várhegyi László természetgyógyász a következőt vallja a növényről:

A parlagfüvet sokan gaznak hívják, pedig nem az. A parlagfű táplálék, sőt fűszernövény is egyben. A legintelligensebb növények egyike. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól! Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, hogy azután átadhassa helyét más növényeknek, amelyek az így megóvott talajon már képesek megmaradni és szaporodni. Szárítottan porítva és szárazon tartva eláll akár évekig is.

A véleményeket ismerve a vita alighanem a következő években is folytatódik. Nem tisztünk pro vagy kontra állást foglalni, ezért a Kedves Olvasó dönti el: nagy elánnal irtja, esetleg néha teát készít belőle.

Kiemelt kép: ideal-living.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik