Kertünk-Portánk

Légi felderítés a parlagfűvel szemben – Milliós büntetések lehetnek

Közben a bükki füvesember teát készít a növényből.

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a virágbimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

Mint a háborúban: légi felderítés az ádáz ellenséggel szemben

Mivel „időben vagyunk”, a hatóságok már ellenőrzik, hogy mindenhol elvégezték-e a földtulajdonosok a parlagfű-mentesítését. A tavalyi évhez hasonlóan légi felderítést alkalmaznak az idén is – mondta az Info Rádiónak Gábriel Géza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

Kétféle felderítés folyik. Külterületek esetében a felderítéseket a kormányhivatalok illetékes hatóságai, földhivatalai végzik, belterületek esetében pedig az önkormányzatok jogosultak a felderítésre. Mindkét esetben a megyei növényvédelmi hatóság jogkörébe tartozik a növényvédelmi bírság kiszabása – fogalmazott a szakember.

Tavaly közel 3400 hektár parlagfüves területet derítettek fel külterületen, és 70-80 millió forint körüli növényvédelmi bírságot szabtak ki. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet.

Forrás: richpoi.com
Forrás: richpoi.com

Hogyan irtsuk a parlagfüvet?

A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni. A növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Az irtásra a Wikipedia szerint több mód kínálkozik.

Gyomlálás: a parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Kaszálás: a környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás. A fiatal növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb tanácsos kaszálni. A talajszinten a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha ezzel elkéstünk, az egyszeri kaszálás már nem eredményezi a parlagfű kiirtását, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

Vegyszeres gyomirtás: a parlagfű terjedése gyomirtó szerek használata nélkül nem állítható meg. Azonban vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles állapotáig hatásos.

Életlehetőségeinek csökkentése: mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, és fűmagvetéssel, gyep telepítésével. A dús vegetáció mellett a parlagfű ki fog szorulni.

Az indiánok nem irtották, hanem gyógyításra használták

A parlagfüvet Észak-Amerikában az indiánok már évszázadokkal ezelőtt gyógynövényként alkalmazták. A virágzó növény teáját a népi gyógyászatban helyi vérzések és gyomorbetegségek ellen használták, szétmorzsolt leveleit rovarcsípésre, gyulladt sebekre rakták. A levelek főzetét fejbőr lemosására, bőrbetegségek gyógyítására, borogatását elfertőzött sebek és szemgyulladás kezelésére használták.

Gyuri bácsi teának ajánlja

Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, szinte hihetetlen, hogy ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk a híres bükki füvesember szerint. Szabó Gyuri bácsi jó szívvel javasolja a növényből készült tea fogyasztását, és előadásain mindig elmondja:

A parlagfűben nagy mennyiségben található  B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású.

Fotó: ideal-living.com
Fotó: ideal-living.com

Te melyik csoportba tartozol?

A parlagfű elleni hadjárat már régóta tart: emberek milliói szenvednek tőle kínzó allergiában, ezért a cél a növény teljes megsemmisítése. Mint az összes élőlénynek a Földön, a parlagfűnek is megvan a maga szerepe a természetben, ugyanis a parlagon hagyott, kiszáradt talajt benedvesíti és fontos tápanyagokkal látja el. Ellenzői és pártfogói mindig voltak és lesznek: mindenkinek saját döntése, melyik csoporthoz húz jobban a szíve.

Olvasói sztorik