Kertünk-Portánk

Parlagfűből lehet a legjobb bio gyomirtó a tehetséges középiskolás kutatásai szerint

A fiatalember megmutatja a gyomnövény hasznos felhasználásának a módját.

A móri származású, Győrött, az Audi Hungaria ÁMK-ban tanuló 11. osztályos Hrubos Gergő érdekes témát dolgozott fel több idei országos tanulmányi versenyre is.

“A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya” – idézi a fiatalt a Kisalföld.

Gergő kutatása arról szól, hogyan állíthatunk elő természetes gyomirtót. Először leszárított, majd ledarált különböző parlagfű-részeket. Utána különböző hideg és meleg kivonatokat készített belőlük desztillált víz segítségével.

A kutatás során mustár- és kukoricamagot locsolt le ezekkel a kivonatokkal, hogy megnézze, melyik a leghatékonyabb abban, hogy meggátolja a csírázást. Kiderült, hogy a parlagfű levele volt a nyerő.

Ez egy olyan folyamat, amit a természetben alapból is megfigyelhetünk: a nagyobb/erősebb kiszorítja a kisebb/gyengébb élőlényt. Könnyen megfigyelhető, hogy ahol parlagfű terem, ott nem igazán van a környéken más növény. A belőle kioldódott anyagok gátolják más növények növekedését, magjaik csírázását

– foglalta össze a tehetséges diák.

Szabó Gyuri bácsi úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle
Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, szinte hihetetlen, hogy ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk.

Az első megmérettetés (TUDOK) Szekszárdon, februárban volt. Ott negyedik helyezést ért el kutatásával, majd áprilisban a Veszprémben megrendezett Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián különdíjas lett Gergő.

Harmadszorra és egyben utoljára az idei tanévben Mosonmagyaróváron, a “Növények Napja” rendezvényen mutatta be a prezentációt 200 ember előtt.

Korábban gondolkodtam az állatorvosi karrieren, hisz a nagyapám is állatorvos, de mivel több ága is érdekel a biológiának, szeretnék még körbenézni, és ezen a nyáron körvonalazni a döntésemet

– mesélte Gergő, a jövő reménybeli kutató biológusa.

Kiemelt kép: parlagfu.hu

Gyógyító gyomok úton-útfélen és a kertben is
Ezek a gazok kifejezetten hasznosak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik