Kertünk-Portánk

Ötmillió forintra is büntethetnek mostantól a parlagfű miatt

Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum. Az elmúlt napok változóan napos-esős időjárása csak kedvezett a növény szaporodásának, ráadásul a tavalyi évhez képest egy-két héttel korábban elkezdődött a parlagfű növekedése. Várhatóan a hivatalos parlagfűszezon a korábbi augusztusi időszak helyett már júliusban beindul, így már most meg kell tenni a megelőző lépéseket.

Akinél a helyszíni ellenőrzés során bármikor megállapítják, hogy nem tett eleget az irtási kötelezettségének, nagyon rosszul járhat, hisz a hatóság megindítja az eljárást, amely akár 5 millió forintos bírságot is magával vonhat.

Az Andreas Stihl kft. évek óta harcol a parlagfű térnyerése ellen, így igyekszik felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a gyomnövény irtása nemcsak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is. Fontos változás, hogy idén szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-ei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben.

Az ingatlantulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről, azonban tavaly decemberben eltörölték ezt a határidőt.

Az allergiát okozó veszélyes gyomnövény irtása egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény egyértelműen rögzíti, és az idei évtől tovább szigorítja. Ennek értelmében a földhasználó köteles egész évben a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végig folyamatosan fenntartani.

Fotó: Stihl kft.

A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, amelyet kézi erővel és gépi segítséggel is végezhetünk. A STIHL termékkínálatában megtalálható legkisebb fűkaszák is alkalmasak már a parlagfű elleni védekezésre, legyen szó damilos, vagy akár késes változatról. Nagy teljesítményüknek és hosszú élettartamuknak köszönhetően a benzines, az akkumulátoros és az elektromos változatok is pillanatok alatt elvégzik a gyomnövények irtását, a közel 35 típus közül pedig mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb változatot.

Kiemelten fontos a lakosság hozzáállása, nekünk, nagyvállalatoknak pedig az élen kell járnunk mind a figyelemfelhívásban, mind pedig az irtásban. Csak biztatni tudjuk a piac többi szereplőjét is, hogy álljanak be mellénk, küzdjünk közösen a parlagfű ellen, és segítsük hozzá a nyugodt, egészséges nyárhoz az allergiában szenvedő társainkat is

– hangsúlyozza Bakon Gábor, az Andreas Stihl kft. ügyvezetője.

Gyakorlati információk

A parlagfű irtását belterületeken a jegyzők, külterületeken a kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettséget elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a hivatalból elrendelt közérdekű védekezés, vagyis a kényszerkaszálás költségeivel is. Amennyiben kérdése van az irtással kapcsolatban, keresse a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereit. A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak.

Parlagfűből lehet a legjobb bio gyomirtó a tehetséges középiskolás kutatásai szerint
A fiatalember megmutatja a gyomnövény hasznos felhasználásának a módját.

Kiemelt kép: Stihl kft.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik