Kertünk-Portánk

10 virág, ami garantáltan méheket csal a kertbe

Pixabay.com
Pixabay.com
Az élénk színek vonzóak, ezen belül a kék, lila, sárga, fehér virágokat különösen kedvelik a méhek.

Évek óta tudjuk, hogy a méhek száma csökken, pedig a szerepük kiemelten fontos, hiszen a beporzó rovarok munkája az ökoszisztéma szempontjából felbecsülhetetlen. Hat rájuk az időjárás szélsőségessége, a rovarirtó szerek, a környezetszennyezés, és ezek bizony mind tizedelik számukat.

Az emberiség számára létfontosságú állatokat azonban tudatosan segíthetjük, például, ha rovarszállót építünk, és kertünkbe is becsalogathatjuk őket, ha olyan virágokat is ültetünk, ami nem csak a szemünknek tetsző, de a méhek is szeretik őket.

Ez különösen azokban a kertekben tehet jó szolgálatot, ahol gyümölcsfák is vannak, hiszen  gyümölcsöskertjeink leghasznosabb vendégei egyértelműen a házi méhek, igyekezzünk tehát számukra vonzó növényszigeteket kialakítani a kertünkben.

És hogy melyik virágok vonzóak a méheknek?

Az élénk színű virágok vonzóak, ezen belül a kék, lila, sárga, fehér virágokat különösen kedvelik a méhek. Az árvacsalánfélék családjába tartozó növények közül számos faj lehet vonzó, de nem járunk rosszul az őszirózsafélékkel sem.

Gyűjtöttünk néhány példát.

Illatos macskamenta

Pexels.com

Az illatos macskamenta az árvacsalánfélék családjába tartozó faj. A gyorsan fejlődő, különösebb gondozást nem igénylő növény a méhek egyik nagy kedvence. Napos vagy félárnyékos helyet kedveli, a talajra sem kényes.

Kékes-lilás, citrom illatú virágait több héten át ontja, nyári kertünk biztos éke lehet.

Kerti borágó

Pixabay.com

A magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi a a borágófélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövényt. Az égszínkék, néha rózsaszín vagy fehér színű virágot ontó 30–160 cm-re növő, egynyári növény látványnak is kellemes, és a porzó rovarok is szeretik.

Virágát fűszerként salátákba, köretek és sütemények díszítésére használhatjuk, gyógyhatása pedig főleg kalcium- kálium- és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhető.

Nyáriorgona

Pixabay.com

A nyáriorgona, illatos nyáriorgona vagy pillangócserje a görvélyfűfélék családjába tartozó, 2-4 méter magasra növő cserje. Neve ellenére az orgonának csak távolabbi rokona.

Nektárja számos lepke-, méhfaj számára nyújt eleséget, a kertekbe odavonzza a porzó rovarokat, pillangókat, ezért már csak a látvány szempontjából is érdemes ültetni. Lila, fehér, rózsaszín, ibolyakék vagy bíborpiros jó illatú virágai júliustól akár szeptember végéig nyílnak.

Varádicslevelű mézontófű

Pixabay.com

A mézontófű gyorsan növő, 40-120 centiméter magas egynyári dísz- és haszonnövény. Kékes-lilás színű, hosszúporzós virágai a tavasz második felében és nyáron nyílnak, a méhek nagy örömére.

Jó ellenálló képességű növény, a talajra nem kényes. A belőle készült méz halványbarna színű.

Körömvirág

Pixabay.com

A körömvirág az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség. Nevét onnan kapta, hogy magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít. A kedvelt kerti növény virága sárgás-narancsos, átmérője elérheti a 6 centimétert is. A napos-, mérsékelten nedves helyeket kedveli, tápanyagigénye alacsony.

Szárazságtűrő. Homokos-, vagy középkötött talajokban érzi a legjobban magát. A kertbe ültetve nem csak a méheket vonzza, de elűzi a gyökérfonalférgeket és távol tartja a levéltetveket is.

Levendula

Pixabay.com

A levendulát nemigen kell senkinek bemutatni. A közkedvelt, ezerféleképpen hasznosítható virág is az árvacsalánfélék családjába tartozik, akárcsak a macskamenta.

Sokszínű felhasználhatósága miatt kedvelt éke a kerteknek, és a méhek is nagyon szívesen látogatják.

Sudárzsálya

Robert Lyle Bolton/Flickr.com

A sudárzsálya mutatós, nagy méretű évelő félcserje. Igénytelen növény, bírja a szárazságot, talajigénye sincs. Lényeg, hogy napos helyre ültessük. Sötétkék, levendulakék virágai nyáron és még ősz elején is virágoznak a méhek nagy örömére.

Orvosi zsálya

Pixabay.com

Kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény az orvosi zsálya, ami szintén az árvacsalánfélék családjába tartozik. Évelő örökzöld levelű, 30–80 cm magasra növő évelő félcserje. Lila virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek.

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek, levelének forrázata pedig jó torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére. Idegerősítő hatása is ismert.

Dísznapraforgó

Pixabay.com

Nincs, aki ne ismerné a napraforgó mindig vidám, mosolygó fejét. A dísznapraforgó egy nemesített fajta. Kisebb termeténél fogva gyakran kap helyet kertekben, balkonokon, színükkel csalogatva a méhecskéket.

A napraforgótól eltérően színük lehet narancssárga és bordó is. Melegigényes növény, szereti a napfényt. Tápanyagban gazdag talajt és közepes öntözést igényel. Egész nyáron virágzik.

Rozmaring

Pexels.com

Ismert fűszer- és gyógynövény a rozmaring. Örökzöld félcserje. Világoskéktől liláig sokféle árnyalatban tündöklő virágai végállásúak, ajakosak. Levelei sötétzöldek, a növény minden része aromás illatú.

Már az ókorban kiváló méhlegelőnek mondták, így biztosak lehetünk benne, hogy a kertben elültetve odavonzza majd a méheket.

Természetesen ezeken a virágokon kívül is számtalan fajtával kedveskedhetünk a beporzó rovaroknak. Virágok, méhecskehotel, némi víz és a rovarölő szerek megfelelő használata, esetleg mellőzése mindenképpen segít abban, hogy a számunkra fontos kis rovarok ne kerüljék el messziről a kertünket.

Kapcsolódó
Kertészkedj okosan! 40 ügyes praktikával segítünk
Ötletek és észszerű megoldások egy csokorban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik