Virágzó vidékünk

Balzsam a léleknek a nagyvázsonyi mézontófű mező

Nevéből fakadóan a méhészetben is jelentősége van a növénynek.

A méhvirágfélék családjába tartozó mézontófű, más néven méhvirág vagy hernyóvirág, illetve latin nevén facélia, Észak-Amerikából származik, Európában viszonylag új kultúrnövénynek számít, írja a Bakonynektár.

Fotó: Bódi Katalin

Mézontófű a kertben

  • Állatok takarmányozására használható tavaszi és másodvetésű növényként egyaránt.
  • Házi dísznövényként áprilistól június elejéig érdemes elvetni, nem csak a virágágyásokba, hanem a veteményesekbe is.
  • A mézontófűvet zöldtrágyaként is alkalmazzák, mivel a facélia nagyon egészséges növény. Igénytelensége, gyors növekedése, jó vitalitása, hosszú virágzási ideje és napszaktól független növekedése miatt az egyik legkedveltebb köztes- és zöldtrágya növény.
  • 50-130 cm hosszú főgyökere mélyen hatol a talajba, ezáltal lazítja azt. Finom, gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban, valamint kalciumban igen gazdag. Értékes növénye a vetésforgónak is. Sűrűn vetve akadályozza a gyomok kikelését.
  • A mézontófűmag értékes exportcikk Nyugat-Európa agrárpiacain, ugyanis ott is kedvelt takarmány és zöldtrágya növény, de magjának beérése bizonytalan.
Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Méhészeti jelentősége

  • A mézontófű kiváló mézelő értékét rendkívül gyors fejlődésének és hosszú ideig tartó (4-8 héten át) folyamatos virágzásának köszönheti. Virágai rendkívül vonzóak a mézelő méhek számára.
  • A nektár cukortartalma magas (28 %), és virágonként mintegy 1,8 mg képződik. 1 hektár facéliára 4-6 méhcsalád telepíthető és a hektáronkénti mézhozam az akár 800 kg –os mennyiséget is meghaladhatja.
  • A mézontófűméz vagy másik népszerű nevén facéliaméz néha egészen világos, máskor akár halványbarna árnyalatú, kissé opalizál. A méhek a mézontófűről nem csak nektárt, de virágport is tudnak gyűjteni.
Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Fentiek mellett van még egy jellegzetes tulajdonsága: a látványa! Bódi Katalin – aki korábban is gyönyörű virágmezőket mutatott meg felvételein a Sokszínű vidék olvasóinak – ezúttal Nagyvázsony környékén kirándult, fotóival pedig megmutatta a csodás mézontófű mezőt, melynek a látványa méz nélkül is megédesíti a napunkat.

Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Lengedezik a magyar népi kultúra becses dísze
Bokrétája a szobáknak és a legények, majd a cserkészek kalapjának is fontos kiegészítőjeként szolgált ünnepei alkalmakkor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik