Virágzó vidékünk

Nagyvázsonyban megújul a legendás Kinizsi-vár

Megújul a vár tetőszerkezete, külső és belső vakolási munkák történnek, és restaurálják a kőszerkezeteket is.

Elkezdődhet Veszprém megye egyik nevezetességének, a nagyvázsonyi Kinizsi-várnak a felújítása és rekonstrukciós bővítése a kivitelező megtalálása után, olvasható a Magyar Építők oldalán.

A tervezett fejlesztés mintegy bruttó 3000 négyzetmétert érint. A munkálatok során a vár épületén közel 1300 négyzetméteren falazást végeznek, felújítják a fa tetőszerkezetét több mint 420 négyzetméteren, valamint külső és belső vakolási munkákat is végrehajtanak több mint 4200 négyzetméteren.

Ezeken kívül restaurálják a kőszerkezeteket, megoldják a csapadékvíz-szigetelést, továbbá külső és belső burkolást is végeznek. A várhoz tartozó fogadóépület is átalakul, valamint lesz gyepesítés, terméskő burkolatot alakítanak ki, terméskő szegély és cölöpsor kerítés is épül.

Fotó: Facebook/Kinizsi-vár

A Kinizsi-vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége. A Nyugat-Dunántúlon található várat környéket uraló Vezsenyi nemesi família emeltette a 15. század első felében. Miután 1472-ben férfiágon kihalt a család, Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsinek adományozta.

Fotó: Wikipedia.com
Fotó: Facebook/Kinizsi-vár

Kiemelt kép: Wikipedia

71 híd köti össze Szentes városrészeit
Hazai viszonylatban csúcsnak számít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik