Virágzó vidékünk

500 négyzetméteres virágoskerttel újul meg a füzéri vár

Hamarosan megkezdődhet a füzéri vár felújításának második üteme, melynek munkálataihoz már keresik a kivitelezőt, írja a magyarepitok.hu az uniós közbeszerzési adatokra hivatkozva.

A Füzér REG-ÉLŐ Vár elnevezésű projekt keretében megvalósul a vár teljes műemléki rekonstrukciójának kivitelezése. A fejlesztés első üteme után fellendült a vár látogatottsága, és a második ciklusban szintén számos újítást hirdettek meg a tavalyi évben.

A lap szerint a beruházás keretében megújítják az úgynevezett Deák-házat és gazdasági épületeket, statikailag megerősítik a várfalakat, valamint közel 500 négyzetméteres virágoskertet alakítanak ki.

MTI Fotó: Vajda János

A Deák-házban a földszinten kiállítóteret, papírmerítő műhelyet, árnyékszéket, illetve Sütőházat és Ecetesházat hoznak létre, az emeleten pedig megvalósítják az úgynevezett Kapitány házát, 2 darab árnyékszéket, közlekedőket és 3 darab darabontházat. A tetőtérben 162 m2-en többek közt női és férfi személyzeti öltöző-pihenőt, mosdót, teakonyhát, gyümölcsaszaló-gyógynövényszárító helyiségeket alakítanak ki.

A virágoskertben szökőkutat és loggiát, a várudvaron pedig víz-, szennyvíz-, távfűtési vezetékeket, valamint elektromos és optikai kábeleket építenek ki. A beruházás keretében opcionálisan megépülhet a Rimay-ház és Pápai-ház, valamint a virágkert feletti torony.

A füzéri vár a középkorban épült, és Füzér község felett tornyosul 170 méter magasan. A feltételezések szerint az Aba nemzetség építtette az Árpád-korban, különlegessége, hogy egyike lehet az első magyarországi főúri kőváraknak.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik