Kertünk-Portánk

Példátlan: először szüretelhetnek banánt Miskolcon

Getty Images
Getty Images

Hamarosan banánt szüretelhet a Pusztai család, minden jel arra utal ugyanis, hogy hamarosan beérik a déligyümölcs Miskolcon, szabadtéren, írja a boon.hu, hozzátéve: bizonyára ez lehet az első ilyen eset a vármegyeszékhelyen.

Pusztai László szerint a klímaváltozás bizonyítására jó példa az ő kertje. Eddig egymás mellett állt a 100 éves fenyőfája, egy almafa és a már évek óta dédelgetett banánfái. Tavaly a fenyőfa kiszáradt, ki kellett vágni. Az almafa bőséges termést ígér, a banánfán pedig öt év után először ott a termés.

Eddig még sosem volt rajta banán. Az idén először vettük észre a fürtöket, és nagyon úgy fest, hogy beérik. Végtelen hosszú fürtöt növesztett, azon hosszában ott sorjáznak a banánok. Először egy burok volt az egész, de dobálja le a külső leveleket, és újabb és újabb sorok jönnek

– magyarázta a lapnak.

Bár mindenféle tanácsot olvasott, hogy hogyan kell ápolni a banánfát, ő nemigen tesz semmit, csak rendszeresen locsolja, talán az közrejátszhat a sikerben, hogy déli fekvésű a kert. A legnagyobb banánfa egyébként körülbelül 6 méter magasra nőtt, de sorban fejlődik mellette a többi is.

Pusztai Lászlónak egyébként nem csak banánfája van. Fügebokrának termése tavaly kétszer is beérett. Ezen kívül van még egy egzotikus fácskája, a minimandarinokat termő kumkvat.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik