Virágzó vidékünk

Banánligetek sorakozhatnak a jövőben a Balaton partján

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Jó néhány érdeklődő ma még rácsodálkozik, hogy fagytűrő banánok is akadnak.

Az épülő ezüstparti apartmanházak előtti pálmafák csodálkozást váltanak ki, de a siófoki Pálma és banánkert tulajdonosának, Magyar Bálintnak a balatonkiliti kertje tele van egzotikus növényekkel, pálmával, banánnal, a világ legnagyobb lapujával, függőséget okozó, andalítóan édes illatú hawaii rózsákkal, citrusokkal – írta a Siófoki Hírek.

Lám, Kilitiben is megnő, sőt, el se fagy és terem is banán

– magyarázta Magyar Bálint mini esőerdejében, hatalmas banánlevelek között.

A második, harmadik évben fordulnak termőre Bálint banánjai, ha elérik a megfelelő nagyságukat, de addig is rohamosan nőnek, hetente növesztenek több méteres levelet, igaz intenzív trágyázás és öntözés is kell hozzá.

Jó néhány érdeklődő ma még rácsodálkozik, hogy fagytűrő banánok is akadnak és hogy a datolyapálma is tűri akár a mínusz 6 fokot is, más pálmafajták, vagy az olajfa az ennél hidegebbet is.

A tavaly nyári száraz hőségben a banánokat is takarnia kellett Magyar Bálintnak, aki szerint lassan leáldozóban a Balaton-parton több mint száz éve elterjesztett fenyő, meg a tuja ideje.

Ezeket az éghajlatváltozás miatt lassan felváltják a ma még egzotikusnak mondott növények, amik délről „jönnek” felfelé és nem is túl sokára már senki sem fog csodálkozni, ha pálma- vagy banánfát fát lát az itteni kertekben, vagy éppen a Balaton partján

– mondta a szakember.

Kapcsolódó
Egzotikus és finom indián banán terem Zalában
Az egzotikus gyümölcs jól bírja a hazai klímát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik