Kertünk-Portánk

Banánt és citromot szeretnél a kertedben? Nem lehetetlen!

wikimedia commons
wikimedia commons
A vadcitrom és az indián banán azon túl, hogy gyönyörűek, még termést is hoznak.

Nincsen igazi kert gyümölcsfa nélkül. Az alma, körte, barack, meggy minden kertben megtalálható gyümölcsfák, melyek mind csodás gyümölcsökkel látnak el minket. De mi van akkor, ha a hagyományos gyümölcsök mellett valami igazán különlegesre is vágyunk? Van rá megoldás, írja az agroinform.hu.

Ha egzotikus gyümölcsöt szeretnénk, választhatjuk a vadcitromot és az indián banánt, melyek azon túl, hogy gyönyörűek, még termést is hoznak. A gondozásuk sem igényel különösebb szakmai előképzettséget, így kezdő kertészek is próbálkozhatnak velük, ha betartanak néhány apró szabályt.

Vadcitrom

A vadcitrom egy különleges megjelenésű, 2-3 méter magasra megnövő díszcserje, melynek egyediségét méretes tüskéi adják. Kiválóan alkalmas sövénynek, bár a tüskék miatt a gyerekes családoknak jobban oda kell figyelni az elhelyezéssel.

A vadcitrom a napos, meleg fekvésű területeket kedveli, de a félárnyékot is elviseli. Vízigénye közepes, a talajjal szemben igénytelen, akár a homokosabb talajon is megél. Igazi álomnövény, hiszen igényei alacsonyak, tűrőképessége viszont igen nagy.  -30 Celsius-fokig remekül bírja a hőmérsékletet, tehát nyugodtan kint maradhat egész évben a kertben, nem kell a teleltetéséről gondoskodni. Kivéve az első évben, mert ekkor még takarással kell óvni a téli hidegektől.

wikimedia commons

Virága hófehér, ősszel beérő termése ehető, ráadásul nagyon könnyen megteremhet a kertünkben. A hagyományos citrom ízénél a vadcitrom íze jóval savanyúbb, ezért a leszedett vadcitromokat érdemes két hétig utóérlelni, ezáltal a citrom sokkal lédúsabb lesz. Kiváló limonádét készíthetünk belőle, és egyéb italok ízesítésére is alkalmas.

A vadcitrom megvásárolható konténeres kiszerelésben, de a nyár folyamán szaporítható magvetéssel vagy dugványozással. A konténeres vadcitrom csemeték tavasztól késő őszig ültethetők a kertbe. Akár dézsában is nevelhetjük őket, így ha nincs kertünk, egy terasz vagy egy erkély is alkalmas rá, hogy vadcitromunk legyen.

wikimedia commons

Indián banán

Ha banánt szeretnénk termeszteni a kertünkben, kiváló választás lehet az indián banán. A termése nem tipikus banán kinézetű, inkább emlékeztethet a mangóra, de az íze nagyon hasonlít a banánéra.

Az első években az indián banánt árnyékosabb helyen neveljük, amikor már megnőtt és begyökeresedett, napfényesebb, szélvédett helyre ültessük át. Kedveli a napos, meleg fekvésű, szélvédett zugokat. A talaj szempontjából a kissé savanyú kémhatású lesz számára az igazi, mely kellően nedves, de nem pangó vízű. A növény rendszeres öntözést igényel, a legjobb, ha a földje sosem szárad ki.

wikimedia commons

Időnként érdemes megmetszeni, és eltávolítani a rossz irányba növekedő ágakat. A metszéssel ráadásul új hajtások hozatalára ösztönözzük a növényt, amelyekről már a következő évben termés várható. Az indián banán virága hímnős, de nem képes az önbeporzásra, egy kis segítséggel ösztönözhetjük a folyamatot. A gyümölcs négy hét alatt érik be és augusztust közepétől szedhető. A termés puha, jellegzetes illatú. Kívül világoszöld, a gyümölcs húsa sárga. Az érett gyümölcs gyorsan romlik, de hűtőben akár két hétig is el tudjuk tárolni.

wikimedia commons

Évente két alkalommal érdemes magas káliumtartalmú műtrágyát adagolni a növény alá. Konténeres neveléskor oldható nitrogén, foszfor és kálium tartalmú műtrágya kijuttatása javasolt egyenlő arányban, ezen kívül pedig a növekedési időszakban nyomelemek adagolása ajánlott.

A konténeres csemetéket tavasztól őszig kell elültetni.

Kapcsolódó
39 éves citromfa roskadozik a gyümölcstől egy sárvárhoz közeli portán
Akkora, hogy mozgatásához 2-3 markos legény, 2 évenkénti átültetéséhez pedig csörlő szükséges.
Olvasói sztorik