Életmód

Így tárold a banánt, hogy lassabban barnuljon be

pexels.com
pexels.com
Ha bebarnult, azonnal el kell fogyasztani.

A banán az egyik legtöbbet fogyasztott gyümölcs, aminek igazán most kezdődik a szezonja. Sokat vásárolunk belőle, ám nem megfelelő tárolás esetén a banán héja és húsa hamar bebarnul, és ízét is elveszíti. A megfeketedett banánt gyakran lehet látni akcióban, de az ilyen vásárlásnak nincs értelme, mert a barna gyümölcsök már nem tárolhatók el, legfeljebb azonnali fogyasztásra alkalmasak, írja a healthy-food-near-me.com.

pexels.com

Néhány szabályt betartva a bebarnulás lassítható

  • Ha a banánt csomagban vásároltuk, a legjobb, ha otthon kivesszük belőle, mert a csomagolásban a gyümölcsök sokkal gyorsabban megromlanak.
  • Szedjük szét a banáncsomót, egyesével tartva kevésbé barnul.
  • A zöld banán szobahőmérsékleten 2-3 nap után érik meg. A hűtőszekrényben viszont nem érik meg egyáltalán.
  • Optimális tárolási hőmérséklete + 14-16 fok.
  • Nem is ajánlott a banánt hűtőszekrényben tárolni, mert a gyümölcs egy nap alatt elkezdhet feketedni (a feketedési folyamatot hirtelen hőmérsékletváltozások gyorsítják fel).
  • Érdemes speciális állványon vagy felakasztva tárolni a banánt, így kevésbé nyomódik.
  • A feketedési folyamat lelassítása érdekében meghinthetjük a banánhéjat citromlével.
  • Az érett banán éretlen almával (vagy más gyümölccsel) való tárolása lelassítja a feketedési folyamatot.
  • Ha több banán barnul, vagy barna pontok jelennek meg a felületükön, akkor azokat el kell különíteni az egységes színű gyümölcsöktől, különben az összes gyümölcs rothadási folyamata gyorsan elkezdődik.
  • Legfeljebb 2 napig érdemes tartogatni a banánt, azután még a konyhapulton is barnulni kezd.
  • Ha a banán barnulni kezd, a tárolási időt egy nappal meghosszabbíthatja ha ilyenkor már a hűtőszekrénybe tesszük (a bomlási folyamat kissé lelassul a hideg hatására, de amikor az érett banánt a hidegbe tesszük, a héj foltossá válik);
  • Ha a banánt meghámozzuk és felszeleteljük, hűtőben, citromlével locsolva 1-2 napig frissen tarthatjuk.

Extra tipp: Ha szalaggal vagy fóliával becsomagoljuk a banánnak azt a részét, amivel a többihez kapcsolódik, az eltarthatósági idő 4-5 nappal meghosszabbítható. Amikor a banán érik, gáz szabadul fel a gyümölcsnek ebből a részéből, és ha ezt a részt blokkoljuk, a gyümölcs hosszabb ideig friss marad.

A banán héján lévő fekete pontok nem a romlás jelei. Ha az ilyen gyümölcsöket árusítják a boltokban, akkor azt vagy hosszú ideig tárolták, vagy korábban a hűtőszekrénybe tették. Meg lehet enni, de az eltarthatóság két napra korlátozódik. Ennyi idő elteltével a gyümölcs gyorsan feketedik és romlik.

Néhány gyümölcsöt a fagyasztóban tárolnak, a banánt viszont nem lehet, kivéve, ha a gyümölcsöt pép formájában  pékárukban, koktélokban, gabonapelyhekhez vagy más ételek készítéséhez akarjuk használni. Fagyasztás után a banánpép homogén masszává alakul, a gyümölcs nem tartja meg alakját.

Kapcsolódó
Szuperélelmiszer lehet a hamis banán
100 millió ember élelmezését fedezheti hamarosan.
Olvasói sztorik