Grosz Tamás, az országosan ismert nagykörűi hobbikertész növényei közül legutóbb a bazsalikomot mutattuk be, melyről kiderült, hogy légyűzésre is kiváló. A szakember ezúttal kertje egyik büszkeségét, a vadcitromot mutatja be.
Vadcitrom
Nevével ellentétben nem igazi citrusféle, csak annak közeli rokona. A rutafélék családjához tartozik, és Kína északi részéről, illetve Koreából származtatják.
A lombhullató, 2-3 méterre növő cserje igazi különlegesség a kertben.
Ötszirmú fehér virágai április közepén – még mielőtt a levél kifejlődött volna – kezdik bontani illatos, szép szirmaikat. Levele sötétzöld, összetett, 3 levélből áll össze.
Hosszantartó virágzás után novemberre érik be a 4-5 centi nagyságú, gömb alakú narancssárga színű gyümölcs, amelynek a fehér héjon kívül minden része ehető.
Levelei megfőzve ehetőek, kellemes ízűek, bár használatra inkább korai zsenge levelei javasoltak.
C-vitaminban nagyon gazdag, érdekes aromájú ital készíthető belőle. Halak, teák ízesítésére pompás, kitűnő lekvár, illetve zselé is főzhető belőle.
A frissen szedett gyümölcs nem sok levet ad. Néhány hétre tegyük el, és akkor valamivel több lé nyerhető belőle.
![Termesszék velem: vadcitrom, ami nem is citrom 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2021/04/vad-citrom-virag-e1618475189489.jpg)
Irodalma szerint kitűnő nemesítésre való alany. Ha magját kiszáradás előtt ültetjük, szinte mind kikel és jól nevelhető. Kezdetben rendkívül lassú növekedésű. Érdemes sövénynek ültetni, mert szívós ágai és 5 centis tüskéi megállásra késztetnek minden betolakodót.
Ültetni kétéves korában lehet szabadföldbe, napfényes jó vízelvezetésű talajba. 8 éves korára fordul termőre. Rövid életű, 20-25 éves korábban tönkre megy.
Metszeni jól lehet.
Örömmel szoktam mondani, hogy bár nem teljesen igazi citrom, de citrom, és a miénk. Szépen sárgul, és a méregzöld lombok közül büszkén kandikál ki a több mint 10 éve a szabadban kiültetett élő növény.