Kertünk-Portánk

Termesszék velem: vadcitrom, ami nem is citrom

Karelj/wikipedia
Karelj/wikipedia
Szépen sárgul, és a méregzöld lombok közül büszkén kandikál ki.

Grosz Tamás, az országosan ismert nagykörűi hobbikertész növényei közül legutóbb a bazsalikomot mutattuk be, melyről kiderült, hogy légyűzésre is kiváló. A szakember ezúttal kertje egyik büszkeségét, a vadcitromot mutatja be.

Kapcsolódó
Termesszék velem: orvosi pemetefű
A pemetefüvet évezredeken keresztül, mint kiváló köhögéscsillapítót tartották számon.

Vadcitrom

Nevével ellentétben nem igazi citrusféle, csak annak közeli rokona. A rutafélék családjához tartozik, és Kína északi részéről, illetve Koreából származtatják.

A lombhullató, 2-3 méterre növő cserje igazi különlegesség a kertben.

Ötszirmú fehér virágai április közepén – még mielőtt a levél kifejlődött volna – kezdik bontani illatos, szép szirmaikat. Levele sötétzöld, összetett, 3 levélből áll össze.

Dörzsöléskor igazi citrusfélékhez hasonló citromillatot áraszt.

Hosszantartó virágzás után novemberre érik be a 4-5 centi nagyságú, gömb alakú narancssárga színű gyümölcs, amelynek a fehér héjon kívül minden része ehető.

Levelei megfőzve ehetőek, kellemes ízűek, bár használatra inkább korai zsenge levelei javasoltak.

C-vitaminban nagyon gazdag, érdekes aromájú ital készíthető belőle.  Halak, teák ízesítésére pompás, kitűnő lekvár, illetve zselé is főzhető belőle.

A frissen szedett gyümölcs nem sok levet ad. Néhány hétre tegyük el, és akkor valamivel több lé nyerhető belőle.

grosz tamás

Irodalma szerint kitűnő nemesítésre való alany. Ha magját kiszáradás előtt ültetjük, szinte mind kikel és jól nevelhető. Kezdetben rendkívül lassú növekedésű.  Érdemes sövénynek ültetni, mert szívós ágai és 5 centis tüskéi megállásra késztetnek minden betolakodót.

Ültetni kétéves korában lehet szabadföldbe, napfényes jó vízelvezetésű talajba. 8 éves korára fordul termőre. Rövid életű, 20-25 éves korábban tönkre megy.

Metszeni jól lehet.

Örömmel szoktam mondani, hogy bár nem teljesen igazi citrom, de citrom, és a miénk. Szépen sárgul, és a méregzöld lombok közül büszkén kandikál ki a több mint 10 éve a szabadban kiültetett élő növény.

Személyes történet

Kertembe kalandos úton került.

 

Egy nagykörűi kertész barátom – aki eredetileg szerezte – nem győzte kivárni, hogy teremjen és mivel helyszűkében volt, nekem adta az akkor már 4 éves növényt.

 

Jó néhány év elteltével virágzott először, de gyümölcsöt nem hozott. 2020-ban produkálta magát és szám szerint 14 kis gömböcskét hozott a cserjén.

 

Több kemény telet vészelt át különösebb megpróbáltatás nélkül, pedig egyáltalán nincs védett helyen.

Kapcsolódó
39 éves citromfa roskadozik a gyümölcstől egy sárvárhoz közeli portán
Akkora, hogy mozgatásához 2-3 markos legény, 2 évenkénti átültetéséhez pedig csörlő szükséges.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik