Mozaik

Ez az 5 kutyafajta ugat a legtöbbet

Unsplash
Unsplash
Természetes, de több esetben zavaró lehet a hangos ugatás.

A kutyák ugatása természetes kommunikációs forma, ám néhány fajtát különösen hajlamosnak tartanak arra, hogy gyakran és hangosan ugasson. Ezek a kutyák általában őrző-védő feladatokra vagy vadászatra lettek kitenyésztve, ahol a hangos jelzések különösen hasznosak.

Ezeket a kutyafajtákat listázta a Berek.hu.

Beagle

A beagle kicsi, barátságos és rendkívül hangos kutya. Eredetileg vadászatra tenyésztették, ahol az ugatás segítette a vadászokat a préda követésében. Hangos ugatása figyelemfelkeltő, és gyakran használják kommunikációra is, ha például éhesek vagy unatkoznak.

A beagle ugatása különösen egyedi, hiszen többféle hangot is képes kiadni, beleértve a hagyományos ugatást, az üvöltést és a vonyítást is.

Tacskó

A tacskó apró termetű, talán ezt ellensúlyozza a nagy hangjával. Méretükhöz képest nagy tüdejük van, úgynevezett hordószerű mellkasuk van, ezért is hangos és mély az ugatásuk.

Foxterrier

A foxterrierek ugatása mélyen gyökerezik a vadászati múltjukban. Az ugatás egy eszköz volt számukra, hogy a vadászokat tájékoztassák a rókák jelenlétéről, és hogy a rókákat kiugassák a rejtekhelyükről. Ez a viselkedés a mai napig megmaradt bennük. Ezek a kutyák rendkívül éberek és területüket is védelmezik. Minden gyanús zajra vagy mozgásra ugatással reagálnak, hogy figyelmeztessék a gazdájukat és elijesszék a potenciális veszélyforrásokat. De ugatással fejezik örömüket, izgatottságukat, félelmüket vagy akár unatkozásukat is.

Törpe schnauzer

A törpe schnauzer kis termetű, de nagy hangú kutya. Eredetileg patkányfogóként és őrző-védő kutyaként tenyésztették, így az ugatás alapvető része a természetüknek. Gyakran ugatnak, hogy figyelmeztessék gazdáikat a veszélyekre, vagy ha idegenek közelednek.

A törpe schnauzer ugatása rendkívül éles és átható, így távolról is jól hallható.

Törpeuszkár

A törpeuszkárt eredetileg vízi vadászkutyaként tenyésztették. Rendkívül éber kutyafajta. Minden apró zajra és mozgásra felfigyel, és hajlamos ugatással jelezni, ha valami szokatlant észlel. Ez az őrző-védő ösztön része, amelyet még kis méretük ellenére is komolyan vesznek.

Ha nem kapnak elegendő fizikai és mentális stimulációt, unatkozni kezdenek. Az unalom gyakran vezethet ugatáshoz, mivel így próbálják levezetni a fölösleges energiájukat és felhívni a figyelmet magukra.

Mivel nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz, a törpeuszkárok hajlamosak lehetnek a szeparációs szorongásra. Ha egyedül hagyják őket, ugatással reagálhatnak a stresszre és a magányra.

Mivel intelligens kutyák, ezért gyorsan rájönnek, hogy ugatással fel tudják hívni a figyelmet magukra. Ha a gazdi válaszol az ugatásra, például simogatással vagy játékkal, a kutya megtanulja, hogy az ugatás hatékony módja a figyelem elnyerésének.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik