Életmód

5 betegség, amit elkaphatunk a kutyáktól

Unsplash
Unsplash
Kis odafigyeléssel elkerülhetők a problémák, a kutya és a gazdi is egészséges marad.

A kutyák kivételes társak, egyre több helyen családtagnak számítanak, azonban fontos tudni, hogy bár ritkábban, de bizonyos betegségeket átadhatnak az embereknek. Ezek a betegségek általában elkerülhetők megfelelő higiéniai intézkedésekkel és gondos állatorvosi ellátással. Ismerjük meg ezeket a betegségeket és hogyan lehet megelőzni őket.

  1. Veszettség: Ha valakit megharap egy kutya, akkor feltétlenül meg kell bizonyosodni arról, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, ha nem, akkor a betegséget az ember is elkaphatja. Viszonylag ritkán fordul elő, de emiatt célszerű távol maradni az ismeretlen kutyáktól.
  2. Férgek és paraziták: A kutyák parazitákat, például bolhákat, atkákat és bélférgeket is hordozhatnak. Ezek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi egészségre, például bőrproblémákat, bélfertőzéseket vagy allergiákat okozhatnak. A rendszeres féreghajtó kezelések és a megfelelő higiéniai intézkedések (például gyakori kézmosás) segíthetnek megelőzni a paraziták által terjesztett betegségeket.
  3. Szalmonella és egyéb baktériumok: A kutyák hordozhatják a szalmonella és más baktériumokat anélkül, hogy a tüneteit mutatnák. Emberre átvihetik ezeket a baktériumokat a székletükkel vagy akár a nyálukkal is. A megfelelő ételkezelési szabályok betartása, a kutyák rendszeres állatorvosi vizsgálata és a higiéniai intézkedések, segíthetnek minimalizálni a fertőzés kockázatát.
  4. Rüh és gombás fertőzések: A kutyák fertőző betegségeket, például rühöt vagy gombás fertőzéseket is terjeszthetnek. Ezek bőrkiütéseket, viszketést és más kellemetlen tüneteket okozhatnak az embereknél. A kutyák rendszeres fürdetése és az állatorvosi vizsgálatok segíthetnek az ilyen típusú fertőzések megelőzésében.
  5. Közvetlen érintkezésből származó sérülések: Bár ritkábban, de a kutyák harapása vagy karcolása fertőzéseket okozhat. Fontos az ilyen sérülések megfelelő tisztítása, fertőtlenítése és azonnali orvosi ellátása.
Kapcsolódó
Keményen büntethetik a bécsi kutyásokat
Januártól kutyafelügyelők járják majd az osztrák főváros utcáit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik