Életmód

Kávézacc segíthet a betegségek kezelésében

pixabay
pixabay
A kávézás melléktermékére, mint a betegségek megelőzésének fontos tényezőjére is gondolhatunk a jövőben.

A Texasi Egyetem kutatói szerint a kávézaccban lévő anyag segíthet megvédeni az agyat az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór, írta honlapján a Hvg.

A kávézaccal kapcsolatban ma már ismert, hogy nem érdemes kidobni, ugyanis jót tesz a talajnak. A Texasi Egyetem kutatói most egy másik, igen hasznos tulajdonságára is rámutattak.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a kutatók a vizsgálat során azt találták, hogy a kávézaccban olyan szén-kvantumpontok vannak, amelyek védik az agysejteket a fent említett betegségekkel összefüggő károsodásától.

Emiatt a kávézás melléktermékére mint a betegségek megelőzésének fontos tényezőjére is gondolhatunk a jövőben, azokban az esetekben, ami az elhízással, az éltkorral, vagy valamilyen környezeti toxinnak való kitettséggel van összefüggésben.

A neurodegeneratív rendellenességeket a neuronok fokozatos pusztulása okozza. Ez az idő előrehaladtával oda vezet, hogy az egyén leépül. A betegségeket életmódbeli és környezeti tényezők is kiválthatják.

Az új felfedezés, amely szerint a kávésav a polifenoloknak nevezett vegyületek családjába tartozik, amelyek antioxidáns vagy szabadgyök-megkötő tulajdonságaikról ismert növényi alapú vegyületek. Ez azért is nagyon fontos, mert a kávésav képes átjutni a véragygáton, így a jótékony hatását közvetlenül az agyban tudja kifejteni. Úgy vélik, egy ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer hasznos lehet a betegség kialakulásának lassításában, vagy esetleges megelőzésében.

A kutatás egyelőre csak kezdeti fázisánál jár, a ténylegesen beszedhető gyógyszerre még várni kell, de az már biztos megállapítás, miszerint a  a kávéfogyasztás segíthet például az Alzheimer-kór megelőzésében.

Kapcsolódó
Nem minden növénynek tesz jót a kávézacc
A kávézacc savas kémhatása nem minden növény számára ideális.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik