Mozaik

Keményen büntethetik a bécsi kutyásokat

Pixabay
Pixabay
Januártól kutyafelügyelők járják majd az osztrák főváros utcáit.

Januártól kutyafelügyelők is ellenőrizhetik a kutyatartókat Bécsben – írta a Világgazdaság. A kutyafelügyelők járőrözésének célja, hogy elősegítsék kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését.

Ausztria fővárosában 2022-ben csaknem 57 ezer kutya élt, ami azt jelenti, hogy minden 35. bécsire jutott egy eb. Noha az osztrák fővárosban pontosan szabályozva van a kutyatartás, időnként így is előfordulnak konfliktusok gazdik és nem kutyások között. Ezeknek szeretné elejét venni a város a kutyafelügyelőkkel (Wiener Hunde-Team).

A felügyelők az állategészségügyi hivatal munkatársai, akiknek állatorvosi vagy állatgondozói végzettsége van, és elvégeztek egy állatvédelmi ellenőri tanfolyamot is.

A Wiener Hunde-Team egyelőre húsz emberből áll, akik a tanácsadás mellett civil öltözetben és egyenruhában is ellenőrzést végezhetnek.

Ennek során elkérhetik a kutyatartók személyi igazolványát, és szabálysértés esetén figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy akár feljelentést is tehetnek, például ha a kutyán nincs póráz és szájkosár, vagy nem fizetik utána az adót, esetleg az eb nincs regisztrálva a háziállatok adatbázisában.

Pixabay

A kutyatartás adóztatása azért fontos, mert ez hozzájárul a közterület fenntartásához. A városi környezetben, így például Budapest nagy részén is jelentős a kutyák ürüléke által okozott talajpusztulás, a fák sem élnék ezt túl, ha nem költene a főváros évente jelentős összegeket a talaj javítására, fenntartására.

A bécsiek viszonylag komoly összeget fizetnek évente ebadóként. Az osztrák fővárosban egy kutya után 72 eurót (körülbelül 27 ezer forintot) kell fizetni, minden további eb tartása esetén további 105 euró az adó.

Kapcsolódó
Megszűnik az ebadó, mert senki sem fizette
Mohácson nem vált be az önkormányzat terve.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik