Mozaik

A magyarok többsége házikedvencet dédelget otthonában

Pixabay
Pixabay
Egy kutatás szerint a kutyusok a legnépszerűbbek Magyarországon.

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében élnek háziállatok – írat az MTI.

Ez derült ki az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett szeptemberi felméréséből.

A kutatás szerint az ottthonokban a leggyakoribb állat a kutya: négy állattartó háztartás közül háromban található meg. A másik kiemelkedő gyakoriságú állat a macska, amelyet minden második állattartó háztartásban tartanak.

Pixabay

A kutya, macska, vagy mindkettő megtalálható a magyar háztartások 71 százalékában. A magyar lakosság fontosnak tartja az állatvédelmet, egytől tízig tartó skálán az állatvédelem 7,38 pontot kapott.

Az eredmények azt jelzik, hogy Magyarországon az állattartás jelentős társadalomformáló tényezőnek tekinthető, valamint az állatorvosok társadalomban betöltött szerepe is tovább erősödik.

A kutatás szerint a macskatartó háztartások aránya Magyarországon 37 százalék. Érdekesség, hogy a korábbi felmérések szerint a kutyatartó háztartások aránya 2018-ban 36 százalék volt, míg a 2023-as adatok szerint már 56 százalék.

Pixabay

A kutatás eredménye arra utal, hogy igen jelentős azon kutyák száma, amelyek kötődnek ugyan egy-egy háztartáshoz, viszont a hivatalos nyilvántartásokban nem jelennek meg, például azért, mert nincs bennük chip, nem viszik állatorvoshoz őket, oltatlanok, illetve tápot sem vásárolnak nekik.

Kapcsolódó
Teljes jogú családtag a magyaroknál a kutya
Kutyatartással kapcsolatos felmérést végeztek az ELTE kutatói.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik