Életmód

Teljes jogú családtag a magyaroknál a kutya

pixabay
pixabay
A kutyatartók többsége családtagként tekint kedvencére, 16 százalékuk szerint a kutya olyan mint a gyerek.

A magyar háztartások közel harmadában van kutya, és a gazdik kétharmada családtagként tekint leghűségesebb barátjára – írta az MTI.

Ki ne szeretné, ha egy hűséges társ elkísérné délutáni sétájára a napsütésben? Tízből egy magyar kutyatartó számára négylábú kedvence akár mindenkinél fontosabb az életében. Az egy lakosra jutó gazdával rendelkező kutyák számát tekintve Magyarország a világ élvonalában van, itthon a felnőttek 30 százaléka él olyan háztartásban, ahol van kutya. A kutyás háztartások 61 százalékában a négylábú a lakásba is bemehet.

Az ELTE Természettudományi karának kutatása során azt vizsgálják, hogy a kutyák milyen hatással vannak az ember társas viselkedésére és e körülmény milyen kihívások elé állítja az ebet.

Pixabay

A felmérésben megkérdezettek többsége úgy véli, hogy az emberek elsősorban házőrzés miatt tartanak kutyát, 45 százalékuk szerint a négylábúakkal való együttélés oka, hogy ne legyenek magányosak. A válaszadók szerint a kutyával való együttlétben a biztonságérzeten túl a legnagyobb örömöt a simogatás és az érintés adja. A többség úgy gondolja, a kutya társaságot nyújt és csökkenti a magányt.

A kutatók szerint mivel egyre kevesebb gyermek születik, a legszorosabb emberi kapcsolatháló hiányában a feltétel nélküli szeretet és a szeretve lenni érzése hiányt szenved. Gyakran a gondoskodás a kutyákra tevődik át, mert az elégíti ki az emberi érzelmi igényeket.

A városi kutyatartás életforma lett, a szeretetteljes kapcsolaton túl gyakori jelenség, hogy nincsenek egyértelmű szabályok, a végeredmény pedig viselkedési problémás kutyák sora.

Pixabay

Topál József viselkedéskutató, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nem mindegy, hogyan szeretjük a kedvencünket, mert ez nem csupán a kutyásokat érintő kérdés.

A Kutyával az Emberért Alapítvány 1996-ban alakult meg azzal a céllal, hogy a speciálisan kiképzett segítőkutyák szociális segítő szerepben állhassanak munkába. Az ELTE kutatóinak támogatásával Magyarországon az elsők között kezdett speciális kutyákat alkalmazni terápiás fejlesztő foglalkozásokon és jelenleg is több ilyen programot tart fenn.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik