Életmód

Örömkönnyek szöknek a kutyák szemébe, ha újra találkoznak gazdáikkal

Getty Images
Getty Images

Csóválják a farkukat, megnyalják az arcunkat, felugranak ránk, rohangálnak. Ez mind annak a jele: a kutyánk örül annak, hogy újra lát minket.

Egy japán kutatókból álló csoport viszont most arra a következtetésre jutott, hogy a boldogságuknak van egy másik jele is, mégpedig az, hogy könnyek szöknek a szemeikbe, ha hosszabb idő után találkoznak ismét a gazdájukkal, írja a CNN.

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is vannak könnycsatornái, amelyekből kifolynak a könnyek annak érdekében, hogy a szemeik tiszták és egészségesek legyenek. De a kutyák nem sírnak, mint mi, és korábban a könnyeket nem is kapcsolták a négylábú barátainknál az érzelmekhez.

Takefumi Kikusui, a japán Azabu Egyetem professzora akkor határozta el, hogy tanulmányozni kezdi a kutyák könnyeit és annak kiváltó okait, hogy uszkárjának hat évvel ezelőtt kölykei születtek. Azt vette észre ugyanis, hogy könnybe lábadt az eb szeme, amikor a kicsinyeit gondozta.

Arra jutottunk, hogy a kutyáknál a könnyképződés a pozitív érzelmekkel kapcsolódik össze. Ezt valószínűleg az oxitocin okozza

– írta közleményében a kutató, utalva arra a hormonra, amit az embereknél csak szerelemhormonként szoktak emlegetni.

A tanulmányban 18 kutyának helyeztek el papírcsíkokat a szemhéjaik alatt egy perccel azelőtt és azután, hogy újra találkoztak volna gazdáikkal 5-7 óra különlétet követően. Az eredmény egyértelmű, ugyanis 10 százalékkal magasabb volt a nedvességtartalma a papíroknak akkor, amikor a gazdikat újra láthatták.

Ugyan a témában még további kutatásokra van szükség, az alap feltételezést már a gyakorlatban is sikerült bizonyítani.

Kapcsolódó
Kiderült, miért futnak álmukban a kutyák
Ha azt gondoljuk, hogy az aznap körben kergetett nyulat kergeti újra a kutyánk az alvása során - könnyen lehet, hogy igazunk van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik