Mozaik

Kiderült, miért futnak álmukban a kutyák

pixabay.com
pixabay.com
Ha azt gondoljuk, hogy az aznap körben kergetett nyulat kergeti újra a kutyánk az alvása során - könnyen lehet, hogy igazunk van.

Akinek kutyája van, bizonyára tanúja volt már annak a jelenségnek, mikor kedvence alvás közben rángatózni, rugdosni kezd, és úgy mozgatja a lábait, mintha futna. Mintha láthatatlan zsákmány nyomában volna. Néha ilyenkor nyüszít, vakkant is, és mikor felébred úgy tűnik, azt sem tudja, hol van. Álmodik vajon ilyenkor? És ha igen, miről?

Az állatok álmai évezredek óta felkeltik az emberi kíváncsiságot, de az egyértelmű válaszok megfoghatatlanok. Mivel a kutya nem tud válaszolni az emberek kérdéseire, be kell érnünk a tudományos magyarázattal, írta a CNN.

Kapcsolódó
A kutyák is tudnak féltékenyek lenni
A kutatás során a vizsgált kutyák megpróbáltak a tulajdonos és a potenciális rivális közé furakodni.

Tehát miért rángatóznak a kutyák?

A myoclonusnak nevezett akaratlan izomrándulás kutyáknál és embereknél is gyakori. Ezt látjuk, amikor egy kutya végtagjai és mancsai alvás közben többször is remegnek vagy mozognak. Leggyakrabban REM alvási fázis alatt fordul elő, tehát a kutyák is végigmennek az alvási fázisokon, mint az emberek, így azon a mélyalvási fázison is, amikor az álmok megjelennek az embernél.

Mivel a kutyák alvásának aspektusai nagyon hasonlítanak az emberekére, a tudósok szerint a párhuzam kiterjedhet az álmokra is. A kutyáktól az emberekig a legtöbb emlős ugyanazokat az alapvető alvási állapotokat mutatja. Nem állíthatjuk határozottan, hogy a kutyák olyan élményeket élnek át, mint mi, amikor álmodunk, de nehéz elképzelni, hogy nem

– mondta Marcos Frank idegtudós, a Washingtoni Állami Egyetem professzora, aki az alvás funkcióit tanulmányozza állatokon.

Mi történik valójában és miért?

Az embereknél a REM alvásról általában úgy tartják, hogy szerepet játszik a memória megszilárdításában. Bizonyítékok vannak arra, hogy az állatok esetében is ugyanúgy működik. Egy 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kutyák az ébrenlétük alatt történt események megjegyzésére használhatják szunyókálásukat. Lehetséges, hogy alvásuk során valamilyen korábbi tapasztalatot élnek át újra és rögzítenek emlékeik között.

Így, ha azt gondoljuk, hogy a nap körben kergetett nyulat kergeti újra a kutyánk az alvása során – könnyen lehet, hogy igazunk van.

Kapcsolódó
Elképesztő gyorsasággal tanulják a játékneveket a kutyák
Ez a tanulási sebesség hasonlatos az emberi csecsemők szókészletének fejlődéséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik