Mozaik

Veszett kutyát találtak Szabolcsban

Pixabay
Pixabay
A védekezés fontosságára figyelmeztet a Nébih.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az idén már két állatnál is igazolták a veszettséget, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Állatorvosi Kamara felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védekezés fontosságára – közölte a Nébih a honlapján.

A Nébih laboratóriuma 2024. január 1-jén Tiszabecsen egy elhullott kutyánál, majd január 3-án Jánkmajtis községnél egy kilőtt aranysakálnál állapította meg a veszettség fertőzöttséget. Mindkét település Szabolcsban található, az ukrán határ közelében.

Az esetek olyan területeken jelentkeztek, ahol korábban számos járványügyi intézkedést – többek között fokozott felügyeletet, ebzárlatot, a rókák gyérítését – rendelt el a hatóság, miután már tavaly ősszel is előfordult veszettség a térségben. A Nébih mindaddig fenntartja ezeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézkedéseket, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

A betegség a vadon élő és a házi emlősállatok mellett az emberre is veszélyt jelent. Ezért hangsúlyozzák a megelőzés szerepét, elsősorban a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltás jelentőségét. Az oltás beadatása, valamint a betegség megelőzésével összefüggő jogszabályok betartása az ukrán határ közelében kiemelten fontos, de országszerte is indokolt – írták.

A betegséggel és az ellene történő védekezéssel összefüggő legfontosabb információk elérhetőek a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus elektronikus felületein, például a https://portal.nebih.gov.hu/veszettseg oldalon.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik