Életmód

Beleszólhat a szomszéd, hogy lehet-e kutyánk vagy macskánk a társasházban?

Getty Images
Getty Images

A kutyák és a macskák számára legideálisabb a kerti környezet, de mi van akkor, ha a gazdi társasházban él?

Dr. Sáfrány Írisz Zsófia ügyvéd a Lakáskultúra Online megkeresésére arról beszélt, korábban bevett szokás volt, hogy a társasházak a házirendben megtiltották az állattartást, vagy csak a lakók hozzájárulásával lehetett kedvtelésből háziállatot tartani. Az Alkotmánybíróság azonban kimondta, hogy a társasházak nem tilthatják el a lakókat az állattartástól. Ugyanakkor más szabályokat meghatározhatnak az állattartásra vonatkozóan.

A szakértő azt javasolja, ha több háziállatot szeretnénk tartani, először olvassuk el a házirendet, a társasház ugyanis korlátozhatja a lakásban tartható állatok számát.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy például kistestű ebet 10 m²-nél, közepes testű ebet 15 m²-nél, nagy testű ebet pedig 20 m²-nél kisebb területen nem tarthatunk. Tehát ha például garzonlakásban élnénk nagytestű kutyával, a szabályra hivatkozva megtilthatják a tartását. Több házi kedvenc esetében pedig legalább 6 m² akadálytalanul használható területet kell biztosítanunk, olvasható a cikkben.

Getty Images

Dr. Sáfrány Írisz Zsófia arról is tájékoztatott, hogy a lakásokkal ellentétben a házirend előírhatja, hogy a közös tulajdonú és használatú területeken semmilyen állatot nem tarthatunk, tehát ilyen helyiségekbe, területre állatot kiengedni, etetni, sétáltatni vagy odaszoktatni nem szabad. Ha pedig a házirend előírja, hogy a lépcsőházban csak pórázon lehet vezetni a kutyát, akkor azt már a lakáson belül rá kell adni, és nem elég csak a kapun kilépve.

Az is szabály, hogy amennyiben egy elkószáló kutyus vagy cica kárt okoz, netán megtámad valakit, azért minden esetben gazdája a felelős.

Végül, de nem utolsó sorban, a szomszédok közti viszonyt évekre megmérgezheti egy napközben vagy éjszaka folyamatosan ugató kutya. Bár a házirend nem szabályozhatja, hogy este 10-től reggel 7-ig ne ugasson a kutya, a gazdiknak kerülniük kell mások szükségtelen zavarását. Ha valakit zavar az állandó kutyaugatás, első lépésként jelezzük a problémát a szomszédnak. Ha nem szeretnénk konfliktust, kérhetjük a közös képviselő közbenjárását is.

Ha a szomszéd nem hajlandó együttműködni, birtokvédelmi eljárást is kezdeményezhetünk egy éven belül a település jegyzőjénél, egy éven túl pedig a bíróságon. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a kutya rossz tartási körülmények miatt ugat, akkor a gazdája ellen büntetőeljárás indítható. Ilyenkor a jegyző és a bíróság is megteheti a szükséges feljelentést, ha bűncselekményt észlel.

A szomszédvitáknak egyébként sok más alapja is lehet, ilyen a fűnyírás is, ami szintén sok kérdést vet fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik