Kertünk-Portánk

Mesterséges bölcsőkkel segíthetjük a méheket

Semmilyen szakértelmet nem igényel az összerakása, de nagy segítség lehet a dolgos méheknek.

A családokban élő telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is. Ezek a szelíd, nem támadékony fajok partfalakba, fákba, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos, mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában, amit a házi méhek egymagukban nem tudnak elvégezni, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldala.

A magányosan élő méheknek és darazsaknak mi is készíthetünk mesterséges bölcsőt, amiben szaporodni tudnak – ezeket nevezzük méhecskehotelnek. Méhecskehotel lehet minden olyan 2–10 mm átmérőjű, legalább néhány cm hosszúságú, cső alakú anyag, amibe lyukak fúrhatók.

Fotó: Youtube.com

A méhecskehotelekbe többnyire beköltöző többnyire bundás testű méhek a telet követően legkorábban aktívvá váló rovarok közé tartoznak. Az első példányok akár már a február végi enyhe, napsütéses napokon repülnek, virágokat és lakóbölcsőket keresnek. Ezért érdemes számukra már március elején kihelyezni a méhecskehoteleket.

Esőtől védett, olyan helyekre érdemes kirakni ezeket, ahová legalább néhány órát odasüt a nap.

Érdemes segítenünk ezeknek a rovaroknak, hiszen ők alkotják a beporzó rovarok legnépesebb csoportját, így – a közvélekedéssel ellentétben – ezt a munkát alapvetően nem a házi méhek, hanem Európában is mintegy kétezer más faj látja el. Számunkra a magányos darazsak nagyon fontosak, mivel a felnőtt egyedek nektárfogyasztók és így beporzók is, a lárvák számára viszont megbénított rovarokat, hernyókat, pókokat halmoznak fel, tehát kettős előnnyel jár védelmük.

Jó tudni, hogy a családokban élő támadékony fajokkal, például a közismert házi méhekkel és a jellegzetes fekete-sárga mintás darazsakkal szemben a magányosan élők még a lakóbölcsők közvetlen közelében sem foglalkoznak sem az emberrel, sem a társ- és háziállatokkal.

Ezekbe a méhecskehotelekbe támadékony fajok nem költöznek, és elkészítésük is nagyon egyszerű. Nem kell más csak némi faanyag, 10, 8, 6, 4, és 2 mm vastag, fa vagy fém megmunkálására alkalmas fúrószár, valamint akkus vagy vezetékes elektromos fúrógép (esetleg különböző vastagságú nádszálak). Ha mindez a rendelkezésünkre áll, fél-egy óra alatt százas nagyságrendben készíthetünk méhecskehotel lakóbölcsőket!

Kiemelt kép: Youtube.com, videók: Orbán Zoltán

Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik