Virágzó vidékünk

„Légifolyosókat” jelölt ki az EU a méheknek

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Minden tizedik beporzófajt a kihalás veszélye fenyegeti.

Zavartalan repülésüket biztosítva útvonalakat határozott meg az EU a méhek és más beporzók számára. Ez azért volt szükséges, hogy megmentsék ezeket a létfontosságú rovarokat a kihalástól.

Minden tizedik méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti – közölte a Reuters.

Az Európai Unió hétéves terve a rovarok megfigyelését és a beporzók populációjának csökkenését tűzte célul.

A méheket többek között a földművelési szokások változásai, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a környezetszennyezés, az invazív idegen fajok jelenléte, a kórokozók és az éghajlatváltozás is fenyegeti.

A tervet az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak előbb jóvá kell hagynia, majd az unió tagjainak is, hogy aztán követelménnyé váljon.

Korlátoznák a növényvédő szerek használatát, javítanák a beporzók élőhelyeit a mezőgazdasági és városi területeket, figyelemmel kísérnék a növényvédő szerekre kiadott sürgősségi engedélyeket, illetve tiltanák bizonyos helyeken ezeket.

2018-ban már történtek intézkedések, ekkor három, a méhekre nagy kockázatot jelentő növényvédő szer használatát is korlátozták. Ám ezt felülvizsgálva megállapították, hogy ennyi nem elég a beporzók populációjának csökkenésének megállítására.

Kapcsolódó
Aggasztóan lecsökkent a méhek élettartama
Feleannyi ideig élnek, mint korábban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik