Mozaik

Aggasztóan lecsökkent a méhek élettartama

Pixabay
Pixabay
Feleannyi ideig élnek, mint korábban.

50 százalékkal csökkent a méhek éllettartama a ’70-es évekhez képest – közölte a Marylandi Egyetem entomológusainak új tanulmánya.

Természetes jelenség, hogy előbb-utóbb kiöregednek a méhcsaládok a méhészetekben, az utóbbi évtizedekben viszont ennek felgyorsulásáról számoltak be a tulajdonosok – írja a NewScientist.

Ennek sokféle oka lehet, környezeti stresszhatások, betegségek, paraziták, növényvédőszerek, táplálkozási tényezők.

Ebben a kutatásban viszont a laboratóriumi körülmények között élő méheket vizsgálták, így a külső tényezőket kizárták. Az eredmény pedig arra utal, hogy a genetika jelentősen befolyásolhatja az élettartamot.

Megfigyeléseik szerint a laboratóriumban nevelt, és ketrecben tartott méhek átlagos élettartama az 1970-es években tapasztalt élettartam felére csökkent (ma 17,7 nap, míg az 1970-es években 34,3 nap volt).

Az 50 százalékos élettartam csökkenés miatt, ha egy méhészetben folyamatosan pótolni szeretnék a méheket, 33 százalékos veszteséggel kell számolniuk.

A kutatás következő részében az Egyesült Államokban és más országokban élő méhek élettartamát hasonítják össze, ekkor olyan tényezőket vizsgálhatnak, mint a genetika, a növényvédőszer-használat és a vírusok jelenléte.

Kapcsolódó
Egymillió méh társaságában aludhatunk egy olasz farmon
A dél-olaszországi méhész bérelhető háza méhfarmként is funkcionál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik