Mozaik

Kétszázezer méhcsalád pusztult el a téli hónapokban

Pixabay
Pixabay
Körülbelül 200 ezer méhcsalád elpusztult és ugyanennyi legyengült a tél során – közölte az Agroképpel Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke –, a méhészek egyelőre nem tudják az okát. Egyes méhészeteknek sok száz méhcsaládja van, egyik telephelyen minden rendben ment, a másikon pedig mind elpusztult – ugyanazzal a méhészeti szaktudással, ugyanúgy kezelve őket.

Méhpusztulás évről évre előfordul a világban, de csökkenő tendenciát mutat. A legtöbb méhpusztulásos esetet hazánkban 2018-ban jelentették. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elemzése szerint ennek okai külön-külön méhekre nem veszélyes vegyszerek, anyagok együttes alkalmazásával létrejövő kémiai reakciók lehettek.

Kapcsolódó
Így telik a dolgozó méhek életének 42 napja
A dolgozók csapatjátékosok, egyesült erővel látják el a kaptár fenntartásához szükséges tevékenységeket. 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Nébih és a megyei növény- és talajvédelmi hatóságok 2012 óta rendszeresen vizsgálatokat folytatnak a virágzó kultúrákban, hogy kiszűrjék a méhekre kockázatot jelentő, szabálytalanul kezelt növénykultúrákat. Évente átlagosa 60-100 mintából 5-10 esetben bizonyosodik be a szabálytalan szerhasználat. A termelők többsége viszont betartja az előírásokat.

Magyarországon a felhasznált növényvédőszer-hatóanyag mennyisége az uniós 2 kg/hektár alatt van.

Az utóbbi években a méhek védelme érdekében nem adnak ki már szükséghelyzeti engedélyeket sem a neonikotinoidok (klotianidin, tiametoxam, imidakloprid) szabadföldi felhasználására, tehát ezek a méhpusztulásokért elsődlegesen felelőssé tett szerek már semmilyen formában sem használhatók fel itthon.

Kapcsolódó
Így készítsünk rovarhotelt a kertbe
"Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.”
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik