Mozaik

Több ezer méhcsalád él a meredek kínai kaptárfalon

Facebook
Facebook
Az egyedülálló méhszentély több mint 700 fadobozból áll.

A kínai Hubei tartományban, a Shennongjia Természetvédelmi Területen egy közel függőleges sziklafal található. Maga a sziklafal átlagosnak mondható, ám több mint 700 fadoboznak ad otthont, amikben az ország egyik utolsó őshonos vadméh kolóniája él, írja az odditycentral.com.

Kapcsolódó
Méhek helyett emberek porozzák be a gyümölcsfákat Kínában! Így látta a magyar fotós
Nem szereti, ha az emberek szenvednek. Indíttatása arra készteti, hogy tegyen értük valamit. Akármit. A pillanatok ugyanis mindenről árulkodnak.

A méhészet már a 2. századi Kínában is létezett, a világ mézkészletének nagyjából fele az ázsiai országból származik. Kevesen tudják azonban, hogy az őshonos méhpopuláció több mint 80 százaléka mára kihalt, melynek valószínűleg az  európai mézelő méh térhódítása az oka.

A európai méhek ugyanis olyan vírusos megbetegedéseket hoztak magukkal, amelyek megtámadták a kínai mézelő méheket, és összezavarták párzási szokásaikat. Emiatt ma már ez a faj veszélyeztetett fajnak számít. A Shennongjia Természetvédelmi Terület kaptárfala az ország kevés védett szentélyének egyike.

Az egyedülálló méhszentély több mint 700 fadobozból áll. A dobozok célja, hogy odavonzzák a térség vadon élő méheit, nem is eredménytelenül, hiszen a legtöbb dobozban sok ezer méh él.

Mivel a kaptárok nagyon sűrűn vannak egymás mellett, a méhészek az alsó kaptárokat lépcsőnek használják, hogy elérjék a felsőket. A csúcs közelében lévő kaptárok azonban csak kötéllel közelíthetők meg a szikla tetejéről. Az elhelyezés nem véletlen, fontos célt szolgál – megvédi a méheket és a mézet a medvéktől.

Egyedülálló megjelenése és elhelyezkedése miatt a kaptárfal igen népszerű a turisták körében.

Kapcsolódó
Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik