Mozaik

Riasztó mértékben csökken a méhkolóniák száma Európában

Tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma egy nemzetközi tanulmány szerint.

A glasgow-i Strathclyde Egyetem 33 európai országban, valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban végzett felmérést, mely szerint a tél elején 544 879 méhkolóniát tartottak számon.

Számos körülmény összejátszása – időjárás, természeti katasztrófa és a kolóniák királynőivel fellépő problémák – miatt 89 124 odalett., írta az MTI.

Drámaian csökken a beporzó rovarok száma
A becslések szerint a pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyek 25 százaléka halhat ki az elkövetkező években.

A legnagyobb, 25 százalékos veszteséget Portugáliában, Észak-Írországban, Olaszországban és Angliában észlelték, míg Fehéroroszországban, Izraelben és Szerbiában a veszteségi ráta 10 százalék alatt volt. Országokon belül is – Németországban, Svédországban és Görögországban – észleltek jelentős regionális ingadozásokat – olvasható a glasgow-i egyetem honlapján közzétett közleményben.

A teljes veszteség szerencsére kisebb, mint amit az előző télen feljegyeztek, amikor 20,9 százalék volt, ám így is  jóval magasabb, mint a 2015-16-os adatok (12 százalék).

Skóciában például csak ebben a három évben a mézelő méhek pusztulása 18 százalékról 23,7 százalékra nőtt.

A kutatócsoport a tanulmányban a helyi méhészek által önként biztosított információkat dolgozta fel.

A mézelő méhkolóniák vesztesége komplex kérdés. Egyre kevésbé van rá hatással az általános időjárás, sokkal inkább a sajátságos időjárási körülmények vagy a természeti katasztrófák hatnak a kolóniára. A kolóniákat télen figyeljük meg, de az előző nyári körülmények határozzák meg részben azt, hogy mi történik velük

– mondta el a Journal of Apicultural Research szakfolyóiratban Alison Gray, a tanulmány vezető szerzője.

Sok kolónia akkor pusztul el, ha például problémák merülnek fel a királynővel, ha az eltűnik, vagy nem rak megtermékenyített tojásokat, amelyekből a munkások lesznek. Sok kolóniát támad meg az ázsiai méhatka. A kolóniák méhészek általi vándoroltatásának hatása valószínűleg attól függ, milyen távolságra viszik őket, valamint a vándoroltatás okaitól, ezt további kutatásokkal kell vizsgálni

– tette hozzá.

Lehet, hogy idén búcsút mondhatunk az akácméznek
A szorgos méhek dolgoznának, de az akácosokban eredménytelen a munkájuk.

Kiemelt kép: Unsplash.com/David Clode

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik