Mozaik

Lehet, hogy idén búcsút mondhatunk az akácméznek

A szorgos méhek dolgoznának, de az akácosokban eredménytelen a munkájuk.

Az extrém időjárás miatt jóval kevesebb akácméz – írja a duol.hu. Az idén a magyar méhészek könnyen eleshetnek legfontosabb bevételi forrásuktól.

Így menthetjük meg a méheket
Vigyázzunk a beporzó rovarokra is.

Az akác normális körülmények között május végén, június elején kezd virágba borulni, idén azonban két-három héttel hamarabb borultak virágba a fák, így az illatos virágokat a fagyosszentek szinte teljesen elpusztították.

Két virágzásra szoktunk menni, az egyik a déli virág, mint a miénk, a másik pedig az északi országrészben van. A gond az, hogy a mi környezetünkben lévő akácfák már virágoznak, és ebben az időben a méh vagy ki sem repül, vagy esőben kénytelen felkeresni az amúgy kevésbé termelő virágokat

– mondta Papp László dunaújvárosi méhész a portálnak.

Az aprócska, szorgos méhek szerepe roppant fontos a természetben, így különösen aggasztó az idei rossz időjárás, amely nagyon megnehezíti a méhek munkáját.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

Néhány napon belül megkezdődik az akác második virágzása, ennek függvénye az idei akácméz mennyisége és minősége, ám idén jóval gyengébb eredményre számítanak méhészeink az akácmézből.

Az akác után a virágzás sorrendjében a mustár és az olajretek, majd a napraforgó következik, ám az akácosok adják a legfőbb bevételét a méhészeknek.

Kiemelt kép: Pixabay

Nem volt elég beporzást végző rovar idén
A gyümölcstermésre is befolyással lehet a méhek alacsony száma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik